5 izvoare din Tg. Mureș au apă potabilă

Publicat de radiomures, 12 iulie 2017, 13:01
Este vorba de cele de pe străzile Mestecăniș, Predeal, Moldovei, Secuilor Martiri și de pe Bulevardul 1 Decembrie nr 86.
Celelalte izvoare care se găsesc pe raza Municipiului Tîrgu-Mureș nu îndeplinesc cerințele microbiologice pentru a putea fi consumate.
Este vorba de izvoarele din Dâmbu, Calea Sighișoarei, Budiului și cel pe de strada Constantin Romanu Vivu.
Buletinele de analize sunt de dată recentă, spune purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Stelian Caraghiaur:
Calitatea apei diferă de la un an la altul. Este influențată de condițiile atmosferice, în special de ploile abundente și chiar și de perioadele lungi de secetă. Nu putem să spunem că un izvor rămâne la fel 5-10 ani, și nici chiar de la o lună la alta. În Tîrgu-Mureș avem 9 izvoare din care au ieșit conforme 5. Recoltările s-au făcut în 3 iulie iar buletinele au venit săptămâna aceasta, luni, marți. Din cele 5 izvoare se poate consuma liniștit apa.”
Mulți târgumureșeni s-au obișnuit să consume exclusiv apă de izvor, chiar și de la cele care nu au apa tocmai conformă.
Oamenii au mai multă încredere în apa de izvor decât în cea de la … robinet:
Nu toate izvoarele din Tîrgu-Mureș au plăcuțe care arată dacă apa este potabilă sau nu însă edilii locali au obligația să facă aceste informări, spune purtătorul de cuvânt al DSP Mureș, dr. Stelian Caraghiaur:
Noi, în momentul în care avem datele de laborator, întocmim adrese pe care le înaintăm primăriilor care sunt obligate să pună aceste plăcuțe la izvoare, chiar dacă apa este bună de băut. La Primăria Tîrgu-Mureș astăzi am trimis aceste date.”
Direcția de Sănătate Publică Mureș a încheiat contracte cu 55 de UAT-uri (Unități Administrativ Teritoriale) din județul Mureș pentru a monitoriza calitatea apei din izvoarele și fântânile publice.
Asta înseamnă că aproape jumătate dintre primăriile mureșene nu au date privind calitatea surselor de apă.
Cristina Bulbescu