5 incendii de vegetaţie uscată în două zile în Mureş
Publicat de radiomures, 17 august 2015, 10:40 / actualizat: 17 august 2015, 12:21
Sâmbătă şi duminică pompierii mureşeni au fost nevoiţi să intervină la mai multe incendii de vegetaţie. Acestea s-au produs în Sighişoara, Deda şi Tîrgu-Mureş fiind afectate mai multe hectare de teren, spune purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” Mureş, Mihai Gagyi:
„În acest sfârşit de săptămână, pe lângă situaţiile de urgenţă, ne-am confruntat şi cu cinci incedii de vegetaţie şi plante furajere. Zonele afectate au fost municipiul Sighişoara, comuna Deda, satul Corneşti, satul Bistra-Mureşului, precum şi municipiului Tîrgu-Mureş. Au ars peste 8,5 hectare de vegetaţie uscată şi mirişte iar în municipiul Sighişoara două remorci încărcate cu aproximativ două tone de paie au ars în totalitate iar în comuna Deda au fost afectate 500 kg de fân.”
Potrivit datelor furnizate de pompieri, în ultimele trei săptămâni, s-au produs aproape 20 de astfel de incedii pe raza judeţului Mureş. Purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” Mureş, Mihai Gagyi, a făcut un apel la cetăţeni să respecte normele legale privind arderea vegetaţiei uscate, aceştia riscând o amendă de până în 2.500 lei.
“Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: -să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
-să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc)
-arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
-cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
-arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
-să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.”
Permisul de lucru cu focul se obţine de la Primărie.
Sanda Viţelar
Sursa foto: arhiva