5.200 de mureșeni nu au la ora actuală un loc de muncă

Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2022, 15:32
În jud. Mureș o treime din angajați nu au studii adecvate postului pe care-l ocupă, iar jumătate din angajații care-și găsesc de lucru prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă vin din mediul rural.
Concluzia aparține AJOFM Mureș prin intermediul căreia, luna trecută au fost încadrate în muncă 155 persoane. 6 din 10 proaspăt angajați aveau vârste de peste 40 de ani, iar 7 din 10 dețineau studii medii.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
În ianuarie, 155 persoane şi-au găsit un loc de muncă. Vedem că dintre acestea 55 de persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Adică nu au studii, au puține clase și al doilea motiv e că locurile de muncă solicitate sunt mai mult spre oraș, ei făcând parte din unele localități unde, într-adevăr, condițiile nu prea sunt prielnice. Deci cele mai căutate meserii sunt de muncitori necalificați, agenți de vânzări, agenți securitate, ospătar, ajutor bucătar, șofer, tâmplar, și venind primăvara, când sperăm să scăpăm de restricții, probabil și în construcții.
Pentru a primi indemnizaţie de şomaj, 961 persoane s-au înregistrat în ianuarie la AJOFM Mureș, iar rata șomajului a fost de 2,23 la sută, fiind înregistrate 5.238 de persoane, din care 1.272 în plată.
Anul trecut, în aceeași perioadă rata șomajului a fost, în Mureș de 2,65%, cu 6.300 persoane înregistrate și cu 1.000 mai mulți indemnizați.
Valeriu Russu