46 de persoane depistate în Mureș că munceau la negru

Publicat de Corina Muntean, 20 aprilie 2021, 14:28
”Munca fără forme legale, un pas mai aproape de traficul de persoane.”
Aceasta este denumirea unei campanii de prevenire a traficului de persoane, demarată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația INCA România, care activează în Italia. Campania se va desfășura în perioada aprilie – decembrie.
Șeful Centrului Regional Mureș al ANITP, care acoperă și județul Harghita, Cristina Zaharia:
Promisiunile cu locurile de muncă în străinătate rămân în continuare pretexte și forme de abordare a viitoarelor victime. Persoanele care acceptă munca la negru se află într-o situație de risc, fiindu-le afectate drepturile salariale, asigurările sociale: pensie, sănătate, șomaj, siguranța materială a familie, ca și statutul social. La toate acestea se adaugă riscul major de a ajunge victime ale traficului de personae, cu scopul exploatării prin muncă. Prima dintre activitățile noastre va avea loc mâine, când informațiile acestei campanii vor fi expuse specialiștilor din vadrul echipei interinstituționale din județul Harghita.
Anul trecut, 16% din cele 596 de victime identificate au fost exploatate prin muncă, mai ales în agricultură și construcții, dintre care 42 au fost pe teritoriul Italiei, a treia țară de destinație din Europa pentru români.
Inspectoratele de muncă sunt cele care controlează dacă la plecarea din țară românii se află în posesia celor două contracte necesare, unul de mediere, respectiv un contract individual de muncă.
În Mureș, au fost identificate anul trecut 223 de personae că lucrau la negru, iar în acest an, ITM Mureș a depistat alte 46 de personae – în construcții și HoReCa.
Șefa ITM Mureș, Eva Man, atrage atenția că doritorii trebuie să se adreseze firmelor agreate care plasează forță de muncă în străinătate:
În județul Mureș avem 12 societăți care mediază persoane în vederea muncii în țările Uniunii Europene. Pentru a nu se lăsa păcălite, aceste persoane care aleg să lucreze în străinătate, trebuie să știe că anterior plecării, agențiile sunt obligate să le pună la dispoziție contracte cu partenerii străini, și care trebuie să fie traduse în limba română ca să poată să identifice angajatorul. Persoanele angajate în străinătate, prin aceste agenții, la nivelul anului 2020 au fost de 1437.
Țările cele mai căutate de mureșeni pentru a lucra în străinătate sunt Germania, Olanda, Cehia, Austria și UK.
Valeriu Russu