43% dintre pacienți sunt nemultumiți de lipsa medicamentelor

Publicat de MIRELA ROTAR, 29 martie 2018, 19:00
Asta arată ”Raportul privind accesul pacienților cu boli cronice la sistemul de sănătate din România” lansat de Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice cu susținerea ambasadei Franței la București. Autorul Raportului, specialist în sănătate publica, conferentiar doctor Florentina Furtunescu a precizat ca 43 la suta dintre respondenți au ajuns la diagnosticul de certitudine într-o perioadă de 6 luni sau mai lungă.
De asemenea, 30 la suta dintre respondenți nu au avut acces la un medic specialist care să îi trateze pentru boala lor în orașul de domiciliu si 80 la suta dintre cei care au avut nevoie de o interventie chirurgicala s-au operat intr-un oras mai mare invocand lipsa specialistilor in boala respectiva, lipsa echipamentelor si lipsa de comunicare cu medicii.
Presedintele COPAC, Radu Ganescu, atrage atentia ca medicamentele sunt capitolul cel mai important din sistemul sanitar:
Raportul a mai evidentiat ca două treimi din respondenții studiului ar vorbi în public despre problemele lor si două treimi dintre cei chestionati s-ar implica voluntar în activitatea organizațiilor de pacienți.
Studiul a avut ca scop analiza accesului la diagnostic, la serviciile medicale de specialitate și la tratament pentru pacienții cu boli cronice din România, precum și a percepției acestora în relație cu sistemul de sănătate și în ceea ce privește comunicarea cu medicii. Instrumentul de studiu a fost un chestionar, la care au răspuns complet 258 de respondenți, dintre care 77.5% au fost femei.
Vârsta respondenților a variat între 18 și 68 de ani.