43 de localități brașovene au probleme de poluare cu nutrienți

Publicat de radiomures, 17 octombrie 2016, 10:11
Localitățile care nu își permit financiar realizarea de platforme speciale de depozitare a gunoiului de grajd pot apela la fonduri europene.
Conform legislației de mediu, fiecare localitate precum și fermele sunt obligate să aibă o platformă specială pentru depozitarea gunoiului de grajd, însă nu toate localitățile își permit să facă astfel de investiții. În lipsa acestor rampe, fermele dar și locuitorii aruncă gunoaiele în apele din vecinătatea localităților. Cincu, Făgăraș si Șercaia sunt localitățile cele mai afectate de poluarea cu nutrienți, iar în județul Brașov sunt în total 43 de localități cu astfel de probleme de poluare, o creștere alarmantă față de anul 2004 când erau doar 11 localități. Din cauza costurilor ridicate de transport, foarte mulți aruncă gunoiul de grajd în grădină, astfel că substanțele nocive se infiltrează în sol, ajung în pânza freatică şi mai apoi în fântânile din curțile oamenilor, spune și șeful Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv.
Atât fermele cât și localitățile care nu-și permit amenajarea de platforme speciale de gunoi, trebuie să știe că pot beneficia de subvenții acordate prin programele europene pentru amenajarea acestora.
Prin proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”, derulat cu fonduri europene, CJ Brașov are la dispoziție 48 de milioane de euro pentru investiţii în aceste platforme de gunoi dar și pentru monitorizarea calității apei din localitățile din județul Brașov.
În ultimii 3 ani, CJ Brașov a realizat platforme de depozitare a gunoiului de grajd în localităţile Prejmer, Hălchiu, Şercaia şi Dumbrăviţa.
Vali Blajovan