43.000 de teste de salivă au sosit azi la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 26 noiembrie 2021, 12:11
O altă cantitate de trei ori mai mare va ajunge în județul Mureș în cea de-a doua tranșă.
Primele teste vor fi distribuite, tot astăzi, unităților școlare județ de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș.
Testările elevilor vor începe doar din săptămâna de după minivacanță, primele administrări de teste urmând să fie făcute în zilele de 6 și 9 decembrie, precizează pentru Radio Târgu-Mureș inspectorul școlar general, Sabin Pașcan:
Acum au ajuns (testele) la Inspectorat. Le descărcăm și după ora 12,00 de distribuim la școli. În data de 2 (decembrie) nu vom testa copiii, fiind după o perioadă de minivacanță. În data de 2 se vor face echipe din partea DSP Mureș și Inspectoratul Școlar în vederea instruirii cadrelor didactice pentru preluarea probelor. Testele vin în două tranșe în județul Mureș, în prima tranșă 43.000 și în a doua tranșă 144.000 de teste.
Tot astăzi, cea mai mare parte a consiliilor de administrație din școlile mureșene, au ședințe în care discută despre modalitatea de administrare a testelor.
Fiecare unitate va decide cine va efectua testarea, urmând să anunțe și părinții în acest sens.
În cazul în care școlile nu au suficiente resurse umane pentru asta, testările vor putea fi făcute de elevii școlilor sanitare, de studenți dar și de alți voluntari, mai spune inspectorul școlar general, Sabin Pașcan:
Am avut o discuție cu directorul de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Marinescu” din Târgu-Mureș. Acolo, de exemplu, avem peste 400 de elevi care se specializează pentru post-liceal în domeniul asistent medical generalist. În urma acestor discuții, putem să asigurăm cu studenți sau cu personal calificat, în devenire, să se asigure preluarea de teste în acele unități de învățământ în care se dorește acest lucru la școală. La fel, la Reghin, este Școala Postliceală ”Eugen Nicoară” cu astfel de elevi pentru asistent medical. Deci, suntem pregătiți să intervenim și cu studenți, cu elevi, cu voluntari… Oricum, ei trebuie să facă practica de specialitate pentru că peste tot școala postliceală se face după-amiaza iar preluarea de teste se face dimineața, lunea și joia.
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății nu obligă cadrele didactice să efectueze testarea și dă posibilitatea părinților să o facă.
În schimb, dacă acestea sunt administrate de altcineva decât de părinți, este nevoie de acordul părinților.
Cristina Bulbescu