41 de copii și tineri mureșeni au fost exploatați prin muncă anul trecut

Publicat de MIRELA ROTAR, 26 aprilie 2018, 21:19
Datele au fost prezentate în cadrul manifestării de azi de la Tîrgu Mureș cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, marcată pe 28 aprilie.
Anul trecut, în Mureș, au fost descoperiți copii care munceau în contul datoriilor părinților. Autoritățile au intervenit explică purtătorul de cuvânt al Direcției Județene de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mureș, Constantin Doru:
Am avut în ceea ce privește exploatarea prin muncă înregistrate un număr de 41 de cazuri. 8 au provenit din mediul urban. 39 de copii au putut fi lăsați în familie, iar în două situații foarte grave a fost nevoie să sesizăm instanța de judecată pentru decăderea din drepturile părintești și ulterior plasamentul în regim de urgență. Sigur am inițiat demersurile pentru tragerea la răspundere penală a persoanei exploatatoare.”
Cele mai multe cazuri de exploatare prin muncă au fost la țară, unde familiile își pun copiii la munci agricole. În 85% din situații aveau între 14 și 17 ani.
Anul acesta autoritățile accentuează importanța securității și sănătății în muncă a tinerilor, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, Eva Man:
Acest an este dedicat tinerilor lucrători, întrucât în urma analizei accidentelor și a vârstei cuprinse pentru lucrătorii din accidentele de muncă 40% o dețin tinerii. Și în Mureș, la nivelul anului 2017, au fost identificați în jur de 30 de minori care efectuau activitate fără respectarea regimului tinerilor, minorilor, iar 7 dintre aceștia nu au avut întocmite contracte individuale de muncă.”
Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane a derulat o companie de informare în rândul tinerilor privind exploatarea prin muncă.
Coordonatorul Centrului, comisar șef de poliție Cristina Zaharia:
Am început să fim asaltați de solicitări de la unitățile școlare, de la cadrele didactice, care au înțeles mesajul nostru și care își doresc să aibă elevi pregătiți. Ne-am adresat profilelor claselor terminale cu specializare pe meserii, care în perioada următoare erau în căutarea unui loc de muncă, şi am vrut să testăm cunoștințele lor legate de ce măsuri să-și ia fiecare astfel încât să avem o generație viitoare care să fie ferită de aceste accidente de muncă, de exploatarea prin muncă.”
Bilanțul primului trimestru al anului arată că în Mureș s-au produs 39 de evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă, 4 decese și s-au înregistrat 14 persoane cu boli profesionale.
Marcela German