4 urși au fost împușcați în Mureș
Publicat de radiomures, 13 august 2018, 17:39
Din cei 10.000 de urși care se estimează că sunt în pădurile României, 140 pot fi împușcați sau relocați anul acesta prin cota de intervenție. Doar 13 derogări sunt pentru județul Mureș.
Săptămânal există câte 10 sesizări de atacuri, însă constatările pagubelor produse de animalele sălbatice se fac de cele mai multe ori în lipsa reprezentanților Ministerului Mediului, din lipsă de personal, spune șeful Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu:
Până în momentul de față s-au împușcat doar 4 urși. Obligativitatea este a fondului de vânătoare din zona respectivă pentru a cere cota de intervenție pentru a împușca acei urși. La unele evaluări participăm dar cele mai multe sunt comisii pentru obținerea despăgubirilor, nu au legătură cu împușcatul urșilor. Eu am un singur om și dacă am 4 solicitări la aceeași oră în aceeași zi? Am doar un singur angajat iar Garda Forestieră are 4 oameni și tot nu face față solicitărilor.”
Cel mai probabil, reprezentanții fondurilor de vânătoare nu fac solicitări pentru împușcarea urșilor din cauza procedurilor greoaie, spun reprezentanții AJVPS Mureș.
Situația nu va putea fi ținută sub control decât dacă va reporni vânătoarea, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș, șeful Asociației Vânătorilor Mureș, Pompei Muică:
Urșii atacă în diferite locuri. Poate că s-au recoltat deja și au apărut alții. Sunt puțini să se împuște, nu 13, ci și 113 pentru că poate al 114-lea să fie la fel de rău. Până când această specie care s-a înmulțit exagerat nu va fi reintrodusă în anexa speciilor admise la vânătoare, nu se va putea face ordine. Eu până fac un demers, ursul circulă și face alte și alte pagube.”
Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a solicitat anul acesta100 de urși pentru cota de vânătoare, însă, la fel ca și anul trecut, nu s-a obținut nici o aprobare. Sistarea vânătorii a fost făcută la presiunea ONG-urilor din București, afirmă șeful APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
Și anul acesta am propus 100 de urși să fie vânați și anul trecut am solicitat vreo 90 și nu s-a aprobat niciunul pe cote de vânătoare. Este acest scandal între ONG-uri și Ministerul Mediului. Ministerul Mediului recunoaște necesitatea acordării cotelor pentru că nu se mai poate. De doi ani nu s-a mai vânat nici un urs pe cote și s-au înmulțit. Deci, după lege nu au voie să-l omori nici dacă intră în gospodărie numai la un atac iminent, adică e atunci când ursul sare pe tine. Totuși, omul e pe primul plan nu ursul.”
40.000 de euro este suma pe care trebuie să o plătească un cetățean dacă ucide un urs în România, chiar dacă animalul a intrat în gospodăria proprie. În plus, legea prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru braconaj.
Anul trecut au fost, doar în județul Mureș, 4 persoane mutilate de urși după ce au fost atacate în propriile gospodării sau în apropierea localităților.
Cristina Bulbescu