4.500 de elevi mureșeni primesc în acest an școlar masă caldă. În Harghita 8 școli sunt incluse în program.
Publicat de Andrei Borz, 21 noiembrie 2022, 15:32 / actualizat: 22 noiembrie 2022, 15:09
Elevii din 8 unități de învățământ mureșene vor primi în acest an un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.
Pentru fiecare elev beneficiar se alocă 15 lei pe zi, iar programul se adresează copiilor care provin din familii cu venituri reduse, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei.
Se desfășoară pentru un număr de 4.500 de elevi în 8 unități de învățământ. În anul școlar 2021-2022 s-a desfășurat la Școala Gimnazială Petelea, Școala Gimnazială Suseni, Școala Gimnazială Vânători și Școala Gimnazială Valea Izvoarelor. A fost propus ca, în continuare, programul să se desfășoare în aceste 4 unități și au fost nominalizate încă 4 unități, Școala Profesională Band, Liceul Tehnologic Miercurea Nirajului, Școala Gimnazială Acățari și Școala Gimnazială Răstolița.
În unele unități de învățământ elevii așteaptă încă finalizarea procedurilor de achiziție de către primării.
În comuna mureșeană Petelea peste 400 de elevi vor primi un sandviș și un fruct, iar de când li se acordă acest ajutor, absenteismul s-a redus, spune directoarea Carmen Nicoară.
Primesc un sendviș generos și desert, fruct, în general. Se bucură copilași și altfel vin la școală când primesc mâncarea pentru că, de obicei, ei nu au sendvișul pus de acasă și își cumpără ceva dulce sau ceva sărat, iar atunci mâncarea aceasta e un avantaj.
Anul trecut programul a adus rezultate promițătoare privin prezența copiilor la școală, afirmă inspectorul școlar general al județului Mureș, Sabin Pășcan.
În unele unități de învățământ, dacă sunt cantine, mâncarea vine prin intermediul cantinei, prin regim intern, dacă nu, prin licitație, organizată de UAT și unitatea de învățământ, prin firme de catering. În acele unități de învățământ unde se desfășoară acest program, numărul absențelor a scăzut în mod semnificativ și discutăm și despre o prezență mai mare a elevilor la școală, deci discutăm despre o reducere a fenomenului abandonului școlar.
În Harghita, 8 unități de învățământ au fost incluse în programul ”Masa caldă”, a precizat pentru Radio Tg.Mureș inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu.
Consider că este o măsură foarte bună. În primul rând, acest program oferă posibilitatea copiilor de a primi o masă caldă și stimulează prezența la școală. Dacă acești bani ar fi dați părinților, și s-ar putea să nu ajungă la copii și, mai ales, nu știm dacă, într-adevăr, s-ar transforma într-un supliment alimentar care este benefic acestor elevi.
La nivel național programul ”Masa caldă” costă anul acesta aproape 150 de milioane de lei, iar pentru anul 2023 este prevăzută suma de peste 260 de milioane de lei.
Raluca Creţ