350 militari români, francezi şi americani participă la un exerciţiu cu trageri de luptă în poligonul Capul Midia, în jud. Constanţa

Publicat de Rotar Mirela, 10 februarie 2023, 07:28 / actualizat: 11 februarie 2023, 16:26
Alianța Nord- Atlantică urmăreşte să pregătească sistemele de artilerie de apărare colectivă, într-un scenariu fictiv care simulează o debarcare a unor forţe inamice pe litoralul românesc.
În poligonul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capul Midia au avut loc, astăzi, trageri cu sisteme de artilerie HIMARS achiziţionate de armata română şi MLRS – Multiple Launch Rocket System al armatei franceze.
Militarii americani au asigurat suportul tehnic şi au contribuit la interoperabilitatea dintre cele trei sisteme. Exerciţiul este condus de Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est.
General-maior Dorin Toma:
A fost o foarte importantă experienţă pentru noi. A fost prima dată când s-a executat un astfel de exerciţiu în comun, folosind capabilităţi de sprijin prin foc din dotarea armatei române şi din dotarea armatei franceze.
General de brigadă Thierry de la Goutte:
Cred că este un moment-cheie pentru ca forţele franceze dislocate aici şi cele române să devină mai puternice împreună, să-şi îmbunătăţească modul de operare. Scopul acestui exerciţiu este de a ne consolida procedurile comune pentru a fi capabili să dislocăm forţe în orice situaţie, dacă ne vom afla într-un scenariu defensiv real.
Rachetele sol-aer HIMARS ale armatei române care pot lovi ţinte până la 300 de kilometri depărtare au acţionat astăzi cu muniţie de exerciţiu, neutralizând ţinte navale la 12 kilometri distanţă, într-un scenariu fictiv, împotriva unei debarcări a forţelor inamice pe litoralul românes
În cadrul exerciţiului au fost testate sistemele HIMARS aflate deja în dotarea Armatei Române. Rachetele ghidate prin GPS lansate de acestea pot atinge ţinte situate chiar şi la 300 de kilometri depărtare, cu o precizie de un metru.