30 de organizații prezente la Târgul ONG-urilor din Tg. Mureș

Publicat de Corina Muntean, 7 mai 2019, 16:12 / actualizat: 9 mai 2019, 21:22
În perioada 8 – 11 mai 2019, Asociația Divers organizează, în parteneriat cu Fundația Alpha Transilvană, Fundația Comunitară Mureș și Asociația Mâini Unite a XVII-a ediție a Târgului organizațiilor neguvernamentale „Împreună pentru comunitate”.
”Ce înseamnă o localitate viabilă și ce putem face pentru ca localitatea în care trăim să fie viabilă?” este tema târgului de anul acesta.
Dezbaterea va avea loc în 9 mai, la Radio Târgu-Mureș.
Despre activitățile târgului, ne vorbește președintele Asociației Divers, Maria Koreck:
Invităm mureșenii să participe la un spectacol destul de inedit oferit de către Asociația Hifa care are un ansamblu de dansuri cu persoane cu dizabilități. Acesta va avea loc în 8 mai la ora 17,00 la Sala Ansamblului Mureșul. În 9 mai, vom avea Cafeneaua Civică la sala Radio Târgu-Mureș la ora 17,00 și în 11 mai atunci este, de fapt, Târgul ONG care se desfășoară în Piața Trandafirilor de la ora 10,00 la 18,00.
Asociația Mâini Unite va organiza, ca de obicei, Crosul Civic, spune președintele organizației, Ramona Rațiu:
Noi ne ocupăm, în special, de partea de copii și tineret. Avem organizat Crosul Civic în care ne dorim să implicăm nu numai copii ci și persoane mai cu experiență în cadrul Târgului ONG: înscrierile încep la ora 10,00 ( în 11 mai, Piața Trandafirilor), se fac înscrieri pe categorii de vârstă iar Crosul propriu-zis va începe la 10,30. Vor exista premii pentru fiecare categorie de vârstă și, ca de obicei, vom premia pe cel mai tânăr și pe cel mai vârstnici participant la Cros.
Reprezentanții ONG-urilor mureșene spun că, în ultima perioadă, se remarcă o ”oboseală” la toate organizațiile cu acest profil, din cauza problemelor de finanțare și schimbărilor legislative care au dus la restrângerea activităților sociale.
Este și cazul Fundației Alpha Transilvană, spune directorul administrativ Adrian Călugăr:
Nu au mai fost finanțate serviciile care sunt făcute de noi. Dar considerăm că aceste servicii sociale trebuie făcute de stat în parteneriat cu ONG-urile. Noi întotdeauna ne-am implicat plus că aducem plus valoare. Cu toate astea, e foarte greu. E foarte greu pentru că s-au modificat multe legi, inclusiv legea sponsorizării care nu dă voie decât de la praguri mult mai sus. Încercăm prin tot felul de donații, sponsorizări, să implicăm părinții… E o perioadă foarte grea și trebuie cumva să o depășim.
Prin Târgul ONG-urilor, organizatorii vor să arate comunității oferta de servicii sau alte tipuri de activități, dar vor să atragă și voluntari pentru activitățile lor.
Direcționarea a 2%, respectiv 3,5% din impozitul pe venit al membrilor comunității, este un alt obiectiv de anul acesta.
Cristina Bulbescu