30 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov

Publicat de radiomures, 14 noiembrie 2017, 13:16 / actualizat: 30 noiembrie 2017, 14:37
Ziua de 15 noiembrie 1987 a rămas întipărită în conștiința neamului românesc drept deschizătoarea drumului spre revoluția română, care avea să se înfăptuiască doi ani mai târziu.
La 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzina Steagu Roșu au protestat pe străzile Brașovului, având curajul să se ridice împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu, pentru prima dată în anii comunismului. Revolta a izbucnit, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, în Secţia 440 “Matriţe” de la “Steagu Roşu”, în momentul în care muncitorii din schimbul trei au aflat că plata lefurilor fusese amânată din nou. Baricadaţi iniţial în hală, oamenii au încercat apoi să-i mobilizeze la grevă şi pe muncitorii din secţiile învecinate, aşa încât, la ora 7 dimineaţă, când şi-au făcut apariţia muncitorii de la schimbul întâi, întreaga uzină era deja în fierbere. A urmat marșul spre ,,Județeana de partid”, Piața prefecturii de astăzi. Istoricul brașovean Alexandru Stănescu:
A fost un semn mai mult decât vizibil că românii sunt nemulțimiți de regimul comunist și de greutățile vieții de zi cu zi și cu atât mai merituoși cu cât au avut loc cu doi ani înainte și a prevestit cumva cam ce avea să se întâmple. Deci, din acest punct de vedere, brașovenii au din nou prioritate, au făcut o revoltă anticomunistă cu doi ani înaintea tuturor. A fost prima mare revoltă anticomunistă.”
Aniversarea celor 30 de ani de la evenimentele din 1987 va fi marcată miercuri la Brașov, printr-o serie de manifestări, care vor debuta la ora 11,00, cu un ceremonial de depunere de coroane, la troița dedicată momentului istoric, în fața Spitalului Județean, la care vor participa numeroase oficialități locale, județene și centrale.
Dorin Dușa/ Evelina Racoțean