30.000 de lei amenzi pentru incendii de vegetație neautorizate în Mureș

Publicat de APETRI MARGARETA, 18 iulie 2022, 12:11
Potrivit ISU Mureș, ca număr și suprafețe afectate, incendiile de vegetație au avut un vârf în primăvara lui 2022, pentru ca după sărbătorile pascale incidența acestora să scadă.
Totuși, în ultimele 2 săptămâni se înregistrează, din nou, o creștere anumărului incendiilor de vegetație. Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel pune această creștere pe seama temperaturilor ridicate.
El spune că pentru infracțiunile din primăvară, vinovații au fost sancționați cu amenzi de mii de lei:
De la începutul anului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș a intervenit la 445 de incendii de vegetație uscată. În perioada februarie-aprilie au fost aplicate 16 sancțiuni către persoane fizice, de 2500 de lei pe amendă, în localitățile Sâncraiu, Tirimia, Mica, Ideciu, Jabenița, Sighișoara două, Bahnea două, Bălăușeri, Coroisânmărtin, Sînpaul, Deda, Gurghiu, Târnăveni și Iclănzel. Persoanele sancționate au fost prinse asupra faptului.
Inspectoratul penstur Situații de Urgență încearcă să prevină incendiile, printr-o campanie de conștientizare, derulată atât prin mass media cât și prin autospecialele stingere incendii, când acestea merg la intervenții.
Deși în jud. Mureș s-au înregistrat sute de incendii de vegetație, Garda de Mediu nu a dat nicio amendă în acest an. Inspectorul șef Szekely Annamaria spune că vinovații nu mai pot fi sancținați odată ce ISU a aplicat deja amendă.
Din acest an, sancțiunile Gărzii de Mediu pentru incendii neautorizate sunt cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei, în cuantum dublu față de cât era până acum:
S-a modificat legislația pe mediu, înainte nu putea da sancțiune pe proprietar pentru că legea nu ne permitea, iar acum ne putem îndrepta împotriva proprietarului. Ideea e că pe acceași faptă nu pot fi sancționați de două ori. Există o legislație ce e aplicată inclusiv de UAT-uri, deci de Poliție locală și Primărie. Ei știu, sunt acolo, noi până ajungem acoolo, nu mai vedem nimic și nu am reușit să identificăm făptașul. Nu știu ce să zic, poate îi acoperă…
Pompierii reamintesc câteva reguli de prevenire a producerii incendiilor de vegetație uscată, printre care interzicerea utilizării focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată a vegetației.
De asemenea, arderea trebuie supravegheată de cel care face focul, să se desfășoare doar pe timp de zi, în locuri special amenajate și cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
Grămezile de deșeuri vegetale trebuie strânse în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
Valeriu Russu