3 experiențe intense marca Fatih Akin
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 iunie 2019, 17:35
Trei dintre cele mai controversate și premiate filme ale celebrului regizor, scenarist și producător german Fatih Akin sunt gata să te emoționeze și să te șocheze la această ediție, în secțiunea 3X3.
Un rebel al cinematografiei contemporane, un reprezentat de seamă al filmului german, dar și un nume frecvent întâlnit pe listele favoriților în competițiile marilor festivaluri, Fatif Akin a fost distins cu zeci de premii importante de-a lungul carierei sale.
Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului și cel mai recent titlu pe care îl semnează, The Golden Glove (2019) a fost recent prezentat la Berlinală și se va vedea pentru prima dată în România la TIFF, pe 2 iunie, ora 19:45, la Cinema Florin Piersic, și pe 9 iunie, ora 16:30, la Casa de Cultură a Studenților.. Teribil de incomod și nerecomandat sensibililor, thrillerul șoc a stârnit valuri de controverse în toată lumea. Scenariul bazat pe bestseller-ul sccris de Heinz Strunk spune povestea reală a criminalului în serie Fritz Honka, un personaj macabru care a ultragiat Germania la începutul anilor 70’. Deși de-a dreptul bulversant și tulburător, filmul nu ar trebui să îi șocheze pe fanii regizorului cunoscut pentru abordările sale extreme, pentru statement-urile sale politice și pentru curajul de a introduce în filmele sale referințe queer, problematici sociale și subiecte scabroase.
Cineastul german de origine turcă continuă să își reafirme identitatea și în impresionantul The Edge of Heaven (2007), laureat la Cannes pentru Cel mai bun scenariu și distins cu Premiul Juriului Ecumenic. Filmul a fost propunerea Germaniei la Oscar în 2007 și s-a aflat pe locuri fruntașe în topurile întocmite de critici în acel an. Povestea complexă și dramatică se concentrează asupra importanței legăturii cu propria țară, ilustrând dualitatea apartenenței la două culturi atât de diferite.
Filmul poate fi urmărit vineri, pe 31 mai, ora 12:30, la Cinema Victoria, și pe 7 iunie, ora 20:00, la Cinema City.
Diana Gherendi