3.000 de medici pleacă din România în fiecare an

Publicat de radiomures, 1 august 2017, 14:28
Datele aparțin Colegiului Medicilor din România care eliberează documente de liberă practică în fiecare an celor care doresc să plece la muncă în străinătate.
Exodul medicilor a început în urmă cu aproape 10 ani iar prima cauză nu este cea financiară, ci insatisfacția profesională, conform unui studiu realizat în urmă cu câțiva ani de Colegiul Medicilor.
Dublarea salariilor medicilor ar fi oprit însă acest exod, dacă nu era doar o promisiune, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș președintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Gheorghe Borcean:
E undeva la trei mii și ceva pe an care pleacă însă eu nu am chiar cifra exactă a celor care chiar pleacă, eu am cifra celor care își solicită actele de la Colegiu în vederea plecării. Acum, a fost o speranță mare când au promis în programul de guvernare că vor crește salariile cu 100% la medici și personal sanitar cu 1 iulie (2017). Lumea trăiește o decepție văzând că nu se întâmplă ceea ce s-a promis și că s-a amânat pentru 1 ianuarie (2018) o parte, după aceea pentru 1 martie cealaltă parte și așa mai departe…”
Conform statisticilor europene și datelor Colegiului Medicilor din România, 13.500 de medici români lucrează în momentul de față în Europa.
Cei mai mulți dintre ei, aproape 4.500, se află în Marea Britanie în timp ce în Franța sunt 4.000, dintre care mai bine de 1.000 sunt plecați înainte de 1989.
4.000 de medici români lucrează și în Germania, iar circa 1.000 în Belgia.
Nu există date concrete privind medicii români care lucrează în Statele Unite, Canada, Australia sau alte țări.
Cristina Bulbescu