28 de locuri din județul Mureș vor fi curățate în 15 septembrie
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 septembrie 2018, 14:03
Organizația declanșează o serie de acțiuni la nivel național, pentru a marca Ziua de Curățenie Globală.
Campania “Let’s do it, România!” de sâmbăta viitoare își propune să mobilizeze 5% din populație, pe bază de voluntariat, care să se implice în curățarea deșeurilor abandonate.
În județul Mureș au fost identificate 28 de locuri de deșeuri, unde vor acționa voluntari din mai multe localități și reprezentanți ai instituțiilor locale.
Coordonatorul acțiunii din județul Mureș, Nicoleta Simion:
Obiectivul nostru principal e de a aduna acele gunoaie pe care le identificăm, acele gunoaie neconforme din natură, încercăm să colectăm selectiv, reciclăm ce putem, restul ducem la depozitul de gunoaie și, ca și obiectiv pe termen lung, noi dorim să facem o conștientizare, o trezire a cetățenilor, a locuitorilor, în ceea ce privește problema de mediu și impactul pe care îl are omul asupra mediului și consecințele negative prin deșeurile pe care le lăsăm în natură.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Dănuț Ștefănescu, a precizat că în ultimii ani a scăzut cantitatea de deșeuri abandonate pe marginea drumului:
În 2010 nu aveam nicio problemă să găsim gunoaie, oriunde mergeam găseam aceste gunoaie, în 2016, când a fost ultima acțiune, deja aceste gunoaie nu le-am mai găsit, să umplem sacii. Dovada este că această acțiune a avut rolul ei, lumea s-a conștientizat, nu mai este acea mizerie pe care am avut-o în trecut.
Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpean, îi îndeamnă pe angajații instituției să se înscrie ca voluntari la acțiune:
Dacă privim în urmă cu 30, 40 sau chiar 50 de ani, când mediul înconjurător în țara noastră era foarte puțin sau aproape deloc poluat, nu cred că nivelul de educație în acest domeniu a scăzut foarte mult, mai degrabă evoluția fulminantă a științei și tehnologiei a dus la apariția unui număr aproape infinit de obiecte poluante, substanțe poluante. Cu atât mai mult, preocuparea fiecăruia dintre noi este de a nu arunca la întâmplare acele obiecte, substanțe, astfel încât să reducem cât mai mult nivelul de poluare.
Let`s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială desfășurat in Romania, care a reusit să mobilizeze peste 1 400 000 de voluntari în cele 5 Zile de Curățenie Națională desfășurate începând cu anul 2010.
Raluca Creț