28 de copii părăsiți și-au găsit familii adoptive, în ultimele luni, în Mureș

Publicat de radiomures, 10 iulie 2017, 12:21 / actualizat: 10 iulie 2017, 14:18
Jumătate dintre aceștia au ajuns la familii adoptive din alte județe.
Este și cazul celor patru surori, prezentat în exclusivitate de Radio Tîrgu-Mureș, care au fost adoptate de o sigură familie din Cluj.
Trendul adopțiilor este crescător în județul Mureș, acest lucru fiind susținut și de noile prevederi legislative care au scurtat foarte mult termenele, spune directorul adjunct al Direcției Generale pentru Asistență, Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, Deak Elida:
Ca urmare a modificărilor legislative privind regimul juridic al adopției din august 2016, la nivelul DGASPC Mureș am reușit să finalizăm procedurile de adopție pentru 28 de copii. Există îmbunătățiri cu privire la perioada în care se realizează evaluarea familiei adoptive sau a persoanei unde avem un termen maxim de 3 luni. S-au scurtat și termenele ce țin de potrivirea copilului între 30 și 45 de zile. S-au mai scurtat foarte mult și termenele ce țin de citare, de sesizarea instanței și de transmitere efectivă a deciziei.”
Alte două noi prevederi legislative ce vin în sprijinul familiilor adoptive se referă la concediul de acomodare de 12 luni care se acordă, indiferent de vârsta copilului.
De asemenea, angajatorul este obligat să acorde 40 de ore libere viitorului părinte adoptiv pentru a participa la activități de evaluare.
Prin urmare, autoritățile fac și un apel către mureșeni de încurajare a adopțiilor.
Revine directorul DGASPC Mureș, Deak Elida:
Vreau să vă spun că anul acesta deja am avut 25 de familii care s-au adresat DGASPC Mureș pentru informare iar deja 18 dintre ele au parcurs procedurile de evaluare și au un atestat valabil pentru adopție. Așteptăm, în continuare, să vină către noi familii care doresc să adopte încurajate bineînțeles de perioada aceasta scurtă atât la evaluare cât și pentru procedurile care urmează.”
Majoritatea familiilor sau persoanelor din județul Mureș care, în ultimii doi ani, au adoptat copii din sistemul social de protecție sunt din mediul urban și au vârsta cuprinsă între 27 și 54 de ani.
De asemenea, aceștia au studii superioare iar unii dintre ei sunt la al doilea copil adoptat.
Cristina Bulbescu