27 de urși au fost loviți în acest an de tren sau mașini, în județul Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 28 decembrie 2023, 13:32
Cel mai recent accident în care a fost implicat un urs a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, când un urs a fost lovit de un autoturism în apropierea localității Beica de Jos.
Ursul nu a supraviețuit și, de altfel, aceasta este soarta în majoritatea cazurilor, când urșii trebuie eutanasiați din cauza rănilor grave.
Numărul accidentelor în care sunt implicate animale sălbatice a crescut în acest an, când aproape 30 de urși au fost loviți de autovehicule sau de tren.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Mureș, Szekely Annamaria, a explicat că, în cele mai multe cazuri, ursul a fost prea grav rănit pentru a supraviețui.
Garda de Mediu organizează, de fapt, ecarisarea cadavrului, în cazul în care există cadavrul. Dacă urșii sunt răniți și nu mor la fața locului, cu ajutorul medicului veterinar, trebuie să luăm o decizie, în general, se eutanasiază animalul. În ultimul an, am avut câți nu am avut niciodată, 27. Cinci accidente feroviare și restul accidente rutiere, dintre care trei pe autostradă.
Soluții pentru recuperarea urșilor adulți nu există, a explicat Domokos Csaba, coordonator de proiect în cadrul grupului Milvus.
Șanse au însă puii de urși, care pot fi transportați în centre de reabilitare.
Dacă e vorba de un urs matur, pur și simplu nu există un centru de reabilitare care să poată să primească, respectiv să găzduiască pe termen mai lung un urs rănit. Dacă e vorba de un pui de urs, un asemenea centru există. Realitatea oarecum crudă este că, în astfel de cazuri, ursul de multe ori pleacă de la locul accidentului, dacă nu, șansele lui de supraviețuire sunt extrem de limitate.
Soluțiile pentru prevenirea unor astfel de accidente rutiere sunt greu de aplicat și presupun costuri mari.
Singurele variante sunt limitarea vitezei, semnalizarea corespunzătoare a zonei și includerea unor elemente de protecție în proiectele noi de infrastructură.
Revine Domokos Csaba.
Împreună cu Garda de Mediu vom începe un mic studiu în sensul în care să identificăm pe raza județului Mureș aceste zone, e clar că există câteva locații unde se întâmplă mare parte din aceste accidente. Ar trebui să avem o discuție cu autoritățile competente, în sensul în care să se limiteze, de exemplu, viteza, și să se amplaseze indicatoare speciale. Din păcate, drumurile existente nu permit amplasarea unor garduri de protecție care să prevină accesul animalului, nu poți să pui decât niște indicatoare. În schimb, mă gândesc la autostrăzi, mai ales cele care se vor construi de acum încolo pe raza județului Mureș, unde lucrăm deja cu dezvoltatorii în sensul în care să se amplaseze garduri speciale care chiar să prevină accesul urșilor și al altor specii, să existe niște pasaje special proiectate pentru animale sălbatice.
În august 2023, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin privind împușcarea a 220 de urși bruni în scopul protejării sănătății și securității oamenilor.
Conform ordinului, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național pentru specia urs brun este împărțit în nivel de prevenție (140 de exemplare) și nivel de intervenție (80 de exemplare).
Multe dintre aceste exemplare nu au fost împușcate.
Potrivit WWF, asociație de protecție a mediului, România este țara în care trăiește aproape 40% din întreaga populație de urs de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie.
Autor: Raluca Creț