26 de istorici din toată țara au discutat la Tîrgu-Mureș despre actele Marii Uniri

Publicat de Corina Muntean, 19 octombrie 2018, 17:38
Ei au paticipat vineri la Conferința Națională cu tema „Actele Marii Uniri. 100 de ani de istorie: 1918 – 2018”, organizată de Asociația Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române.
Au fost susținute prelegeri științifice și a fost scoasă la lumină o expoziție de documente istorice, provenite din arhiva CNSAS.
Directorul Institutului, Cornel Sigmirean:
Dorim ca această conferință să reprezinte o reconstituire a momentelor istorice care au marcat acel moment apoteotic din istoria românilor dar, în același timp, să reprezinte și un bilanț al istoriei noastre, de la 1918 la 2018, modul cum statul român și cultura românească a reușit să integreze provinciile în noul stat creat atunci, cum România a reușit să participe la construcția culturii și civilizației în Europa Centrală.”
Expoziția cuprinde documente întocmite de regimul comunist după 1945, în care se relevă modul în care acest regim a atacat elita României și pe cei care au făurit Marea Unire, explică Liviu Pleșa, consilier în cadrul CNSAS:
Putem vedea documente întocmite de fosta securitate referitoare la personalitățile care au făcut Marea Unire, vorbim de lideri politici, ecleziastici, științifici. Avem documente și despre lideri politici care au făcut Marea Unire și din Basarabia, și din Bucovina, ofițeri ai Armatei care au luptat și ei pentru Marea Unire. În principal, sunt documente care arată represiunea la care au fost supuși, cum au fost închiși la Sighet, fotografii din penitenciar în care vedem urmele bătăilor și cum au slăbit deținuții, documente care arată actele abuzive care s-au luat împotriva lor.”
Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului cultural național „100 de ani în 10 zile”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Raluca Creț