Servicii de ecosistem pentru o economie durabilă în zona Niraj – Târnava Mică

Publicat de radiomures, 29 martie 2017, 19:08 / actualizat: 29 martie 2017, 21:35
Aceste servicii au fost stabilite prin proiectul „Cartografierea și evaluarea serviciilor de ecosisteme în siturile Natura 2000 din regiunea Niraj -Târnava Mică”.
Cercetarea a identificat 7 tipuri de servicii importante pentru cetățeni, evaluate și economic, respectiv apa, turismul, eroziunea solului, capacitatea de stocare a dioxidului de carbon, lemnul, mierea și polenizarea, fructele de pădure și fânul.
Cultura și indentitatea locală au cel mai important rol, a precizat reprezentanta Milvus Grup, Papp Judith, care a dat câteva exemple de servicii:
Serviciile de aprovizionare, fânul, materialul lemnos, plantele medicinale, ciupercile, fructele de pădure, mierea, le-am evaluat la 34 de milioane de lei, contribuție anuală. Atractivitatea turistică a zonei am estimat-o la 17 miloane de lei, iar dintre serviciile de reglare, retenția apei, protecția împotriva eroziunii solului le-am estimat la 6 milioane de lei – sume care apar deja în economia locală. Scopul nostru e, ca de acum încolo, știind ce valoare au, să le protejăm și le conservăm într-o stare cât mai bună.
Expertul biologic, Kelemen Marton, a subliniat că se vor face recomandări către decidenții politici și administrativi, de introducere a concluziilor acestui studiu în toate politicile sectoriale din România:
Obiectivul nostru final este să introducem aceste considerente, referitoare la serviciile ecosistemice, în toate politicile sectoriale, permitem dezvoltarea societății din zonă într-un fel în care nu periclităm aceste servicii ecosistemice ci ajungem în zona în ceea ce zicem noi că este dezvoltarea durabilă. Nu în sensul strict financiar ci într-o manieră în care societatea locală se dezvoltă, economia se dezvoltă și natura este menținută într-un stadiu în care poate să ne asigure aceste servicii.
Proiectul, în valoare de 400.000 de euro, a fost câștigat de Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, și a fost implementat în colaborare cu Academia Maghiară în perioada martie 2015 – aprilie 2017.
Prin intermediul reprezentanților CEE web- o rețea ecologică cu dezvoltare în Europa de Centru și de Est- asociată proiectului, concluziile vor fi prezentate și forurilor europene, pentru a se crea un sistem legislativ coerent în Uniunea Europeană.
Valeriu Russu