24 februarie: Un an de război

Publicat de Rotar Mirela, 24 februarie 2023, 08:07 / actualizat: 25 februarie 2023, 12:08
În urmă cu exact un an, pe 24 februarie 2022, Rusia lansa invazia la scară largă a Ucrainei, declanşând cel mai brutal război european de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Sute de mii de persoane au fost ucise sau rănite în cele două tabere, milioane de ucraineni au fost forţaţi să se refugieze din calea războiului, oraşe întregi au fost distruse.
Kremlinul a scontat pe o victorie rapidă, dar rezistenţa ucraineană i-a dat planurile peste cap încă din primele zile de război.
Kievul a fost ajutat, de la bun început, şi de statele occidentale care – din nou, împotriva aşteptărilor Kremlinului – au acţionat rapid, livrându-i arme şi muniţie Ucrainei şi impunându-i Rusiei sancţiuni economice.
Războiul a izbucnit în primele ore ale dimineţii, când Rusia a început prin a lansa un val de rachete, înainte ca trupele sale să atace pe trei direcţii – dinspre sud, est şi din Belarus, dinspre nord.
Ulterior forţele ucrainene au stabilizat situaţia pe front şi, în săptămânile şi lunile următoare, au reuşit să obţină o serie de victorii importante care au spulberat mitul puterii armatei ruse, promovat intens de propaganda Kremlinului.
Marele atac rus din 24 februarie 2022 reprezintă de fapt debutul unei faze mult mai intense a unui conflict care a izbucnit atunci când Rusia a invadat şi a anexat peninsula ucraineană a Crimeii în 2014 şi a instigat şi susţinut conflictul din regiunea Donbas, care a continuat ca război de uzură în toţi aceşti ani. Dacă în 2014, Rusia a atacat pentru că în Ucraina veniseră la putere forţe care doreau integrarea europeană, acum Kremlinul a invocat un presupus pericol al NATO.
Marea ofensivă rusă a început în primele ore ale dimineţii, cu un bombardament masiv asupra bazelor ucrainene, rachetele fiind urmate de armata care a avansat dinspre trei direcţii, încercând practic să ocupe cea mai mare parte din Ucraina, inclusiv Kievul. La Kiev a fost înregistrat primul eşec al forţelor ruse, care după aproximativ o lună au fost forţate să se retragă. În urma lor, ucrainenii au găsit sute de civili torturaţi şi executaţi sumar, un tipar care avea să se repete şi în alte localităţi eliberate de ucraineni. A urmat teribila bătălie pentru Mariupol, oraş cucerit de ruşi doar după ce a fost distrus aproape în întregime, apoi luptele din vara anului trecut în Donbas, a cărui cucerire era noul obiectiv al ruşilor.
La începutul toamnei, ucrainenii au lansat două contraofensive – în Harkov şi Herson, în urma cărora au eliberat mii de kilometri pătraţi de teren. Tot în toamnă, ruşii au adoptat o nouă tactică – bombardarea infrastructurii civile, cu scopul de a descuraja populaţia, lăsând-o în plină iarnă în frig şi întuneric. Această strategie a eşuat, poate şi pentru că iarna a fost mai blândă decât ar fi sperat ruşii, iar ucrainenii continuă să reziste şi se pregătesc ca în săptămânile şi lunile următoare să lanseze noi contraofensive.