24% din populația județului Mureș s-a autorecenzat

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 aprilie 2022, 14:47 / actualizat: 25 aprilie 2022, 10:19
Cu acest procent ne situăm pe locul 9 pe țară. Procentul este mic, spune conducerea Direcției județene de Statistică, dar se observă o tendință de creștere în ultimele zile a numărului celor care s-au autorecenzat.
Un paradox este că cei din mediul rural sunt mai conștiincioși decât cei de la orașe.
Unii se vor recenza pe ultima sută de metri, adică în preajma zilei de 15 mai, alții vor aștepta să vină recenzorii acasă, mai spune șeful direcție de Statistică Mureș, Ioan Matei:
În județul Mureș la ora actuală avem aproape 126.500 de chestionare completate, asta înseamnă locul 9 pe țară. Din aceștia, pe cont propriu sunt 32 la sută iar cei care s-au autorecenzat asistat sunt 68 de procente. Se constată o mică îmbunătățire a numărului de autorecenzări în urban dar totuși încă diferența este de 8 procente în favoarea ruralului. Constat că lumea nu poate, nu vrea, nu știe să se autorecenzeze de acasă. Aici mă refer în special la salariați care se pare ei nu prea mișcă sau așteaptă ultimele zile de autorecenzare.
În ce privește implicarea autorităților locale din Mureș în autorecenzare unele sunt la peste 50 la sută, altele în schimb abia ating 5 procente.
Ioan Matei a ținut să explifice câteva localități fruntașe, dar și unii codași la autorecenzare:
Sunt localități unde implicarea autorităților a fost deosebită, mă refer la Băla, la Beica, Papiu Ilarian, Adămuș, Ibănești, Mădăraș, Cozma, Gheorghe Doja, Acăîțari, cu undeva la peste 50 la sută din populație. Dar avem localități unde implicarea autorităților este foarte slabă, să nu spun zero. Este vorba de Band, Vânători, Saschiz, Cucerdea, Ideciu, Bahnea, Coroi, Valea Largă, unde cam 5% din populație s-a autorecenzat.
Municipiul Tg. Mureș se află cu 24% în media județului, însă doar 20.000 de locuitori s-au autorecenzat pe cont propriu.
Valeriu Russu