24 de școli mureșene se deschid luni fără autorizație la incendiu
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 februarie 2021, 15:50 / actualizat: 3 februarie 2021, 20:11
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, 22 dintre școlile fără autorizație de securitate la incendiu sunt publice, iar 2 sunt private.
Administratorii au fost sancționați și li s-a pus în vedere să remedieze problemele.
Șeful Compartimentului avizare/autorizare din cadrul I.S.U. „Horea” al judeţului Mureş, col. Mihai Pălăcean.
Unitățile de învățământ au fost verificate în cursul anului 2019 și începutul anului 2020, înainte de izbucnirea pandemiei, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă contravențională pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu. Probleme deosebite la funcționarea acestor unități de învățământ nu au fost înregistrate pe parcursul controalelor executate de către ISU ”Horea” al județului Mureș. Faptul că școlile funcționează fără a avea obținută autorizație de securitate la incendiu nu înseamnă că acestora le este interzisă funcționarea ci faptul că au obligația de a obține autorizație de securitate la incendiu.
Probleme sunt și la nivelul autorizațiilor sanitare de funcționare, 12 școli și grădinițe neavând acest document.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei.
În ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare, avem în județul Mureș 6 comune cu structuri arondate fără aceste autorizații: Școala Primară Oroiu, Școala Primară Petea, cele două fiind structuri în comuna Band, în comuna Gălești, Școala Gimnazială Szentyvani Mihaly Gălești, în comuna Grebenișu de Câmpie Școala Gimnazială Vasile Pop și grădinița din această comună, Școala Primară Valea Sânpetrului. În comuna Hodoșa, Școala Primară Ihod, în comuna Vărgata, Școala Primară Grâușorul și Școala Primară Vadu, comuna Viișoara Școala Primară Viișoara și Grădinița cu program normal Sântioana, structură din această comună.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, a atras atenția că școlile putea fi puse la punct în perioada în care nu s-au realizat cursuri:
Școala a fost atâta timp liberă, din noiembrie noi nu am făcut școală, deci era posibilitatea să se asigure toate condițiile. Problema este că nu avem încă un buget, nu numai local, nu avem un buget național, care să se refere strict la ceea ce înseamnă unitățile școlare. Aici ar presupune și creșterea sumei per elev.
Raluca Creț