230.000 de curcani uciși din cauza gripei aviare, la Codlea
Publicat de Rotar Mirela, 31 ianuarie 2023, 12:38 / actualizat: 6 februarie 2023, 7:50
Fermele nr 1, 2 și 5, aparținând aceleiași exploatații de curcani (Bravcod SRL) din Codlea, vor fi complet asanate până mâine, primul focar descoperit vineri (în 27 ianuarie) fiind lichidat, iar astăzi se face asanarea celui de-al doilea focar.
Datele anchetei epidemiologice arată prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cele trei ferme de curcani.
Între cele trei exploatații comerciale există un raport de cauzalitate, spun autoritățile, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor. Vestea bună este că o altă suspiciune la o fermă de pui din apropiere a fost infirmată astăzi.
Acum situația este sub control, a precizat pentru Radio Târgu Mureș vicepreședintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle:
Putem să spunem că situația este sub control plecând de la ceea ce s-a întâmplat acolo, adică s-a acționat foarte energic. Avem și vești foarte bune, am avut o suspiciune și probele sunt negative. Se lucrează la asanarea a tot ceea ce este în zona de protecție, adică la fermele acelea de curcan iar ferma doi este neutralizată în totalitate… Peste 120.000 de capete de curcan sunt în cele două ferme și mai urmează a treia fermă de 103.000. Avem echipe deplasate și din alte județe, se face inspecție și în exploatațiile non-profesionale din localitățile din zona focarului, prin urmare, toată lumea este în tranșee.
Autoritățile mai spun că au fost luate măsuri severe de biosecuritate pentru ca, după ce virusul va fi eliminat prin uciderea păsărilor din cele trei focare, celelalte exploatații de păsări din apropiere să fie în siguranță.
Virusul gripei aviare face ravagii în toată Europa de mai bine de o jumătate de an, dar și pe alte continente. România se numără printre țările care stau cel mai bine la acest capitol, mai spune vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle:
Avem foarte, foarte multe ferme bine dezvoltate, cu sisteme de biosecuritate puse la punct pentru că dacă facem o comparație cu alte țări care au fost pur și simplu măturate de această boală, pentru că ea evoluează cam de 6-7 luni. Toată Europa a fost afectată de gripa aviară, țările din Asia de Sud, America de Sud, America de Nord… deci, se dovedește că fermele noastre au capacitatea de a limita pătrunderea bolii pentru că avem un singur focar în fermă comercială pe când alte țări au câte 200-300 de focare în fermele industriale.
Avicultura sau creșterea păsărilor are o pondere foarte mare în țara noastră. Fermele de păsări din România asigură, la această dată, 80% din necesarul intern de carne de pasăre, restul fiind asigurat din import.
Cristina Bulbescu