Astra Film Sibiu își extinde programul de educație cinematografică
Publicat de radiomures, 13 septembrie 2016, 07:10 / actualizat: 13 septembrie 2016, 10:08
Astra Film Sibiu și-a extins în 2016 platforma educațională inițiând în premieră primul curs de educație prin film documentar adresat cadrelor didactice și continuând atelierul ”Sibiul văzut de liceeni”. Ambele vin în întâmpinarea celui mai mare eveniment al anului dedicat elevilor și profesorilor sibieni – Astra Film Junior, care va avea loc între 17 și 21 octombrie în cadrul Astra Film Festival 2016.
Astra Film Junior are ca scop familiarizarea tinerilor și a cadrelor didactice cu vizionarea filmului documentar într-o sală de cinema. Doar în 2015, Astra Film Junior a înregistrat 15.000 de participanți, succesul festivalului traducându-se prin nevoia acută de educație media și cinematografică care lipsește din curricula oficială a școlilor din România. În acest sens, încă de la edițiile precedente, au fost pregătite în prealabil materiale didactice care să faciliteze un dialog profesor-elev în sala de clasă pe baza filmelor vizionate.
În 2016, Astra Film a inițiat primul curs intensiv de pregătire a cadrelor didactice avându-l ca trainer pe Saso Nikoloski Alusevski, specializat în domeniul proiectelor de film literacy pentru elevi și profesori, care își iniţiază participanţii în principiile de bază ale creării unui conţinut educativ bazat pe film documentar, cu scopul de a aprofunda și înţelege limbajul cinematografic. 20 de cadre didactice din școlile sibiene au participat la curs timp de două zile, între 5 și 6 septembrie. Ei au vizionat filme și au elaborat o serie de exerciții și activități practice pe baza cărora au pregătit sub tutela trainerului materiale didactice.
Acestea vor fi folosite în clasă pentru a iniția un dialog cu elevii după participarea lor la Astra Film Junior 2016.
Atelierul Sibiul văzut de liceeni organizat de Astra Film și Asociația Vira între 2 și 11 septembrie continuă pentru al treilea an consecutiv să fie o platformă care inițiază liceenii sibieni în producția de film documentar.
Cei 10 participanți au deprins cunoştinţe practice de filmare şi editare, un alt mod de înțelegere a procesului de realizare a unui film. Elevii au fost pregătiți de Matei Budeș, realizator de filme documentare, cu o vastă experienţă în organizarea de ateliere practice.
Filmele realizate de liceeni vor fi proiectate în regim de cinema, o ocazie unică de a-și vedea expuse filmele într-un festival de talie mondială alături de nume legendare ale filmului documentar.