2024 va fi un an în care trebuie să strângem cureaua și să ne înfrânăm de la excese

Publicat de Corina Muntean, 8 ianuarie 2024, 11:35
Nu numai noi oamenii ci și organizațiile în ansamblul lor. În plan economic, companiile vor trebui să-și scadă cheltuielile cu cel puţin 15%, pentru a fi competitive, conform unei noi analize.
Pentru că anul 2024 a sosit cu noi impozite, majorări de taxe, presiuni inflaţioniste, declinul zonei euro și un context geopolitic tensionat, pentru a face faţă dificultăţilor, primul pas pe care ar trebui să-l facă o companie ca să rămână profitabilă este optimizarea costurilor cu cel puţin 15%.
Compania de consultanţă Expense Reduction Analysts (ERA) România arată într-un studiu că principalele costuri pe care firmele vor fi nevoite să le optimizeze în cursul acestui an sunt cele cu utilităţile, combustibilul, logistica, asigurările, managementul flotelor auto şi cele aferente capitalului de lucru. Dar, depinde mult de sectorul de activitate al fiecărei companii şi de segmentul de clienţi căruia i se adresează fiecare afacere.
”Spre exemplu, pentru a nu transfera costurile crescute către consumatorul final persoană fizică şi a menţine astfel volume de vânzări în creştere, pentru companiile din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) ar fi necesară o reducere a cheltuielilor de circa 20-25%. Ce este cert este că 2024 va fi anul optimizării inteligente a resurselor”, susține Remus Hîrceagă, Country Manager al ERA România.
Aceasta în condițiile în care fabricile din zona euro şi-au redus semnificativ producţia în decembrie, activitatea economică contractându-se pentru a 18-a lună consecutiv, conform S&P, anunțând că economia intră în recesiune.
Remus Hîrceagă susţine că inteligenţa va fi cuvântul anului în afaceri, atât în ceea ce priveşte implementarea unor tehnologii bazate pe inteligenţă artificială, cât şi în legătură cu stabilirea unor obiective ambiţioase, dar realizabile din partea companiilor.
În plus, capacitatea liderilor companiilor de a lua rapid decizii în favoarea optimizării costurilor, va face diferenţa în termeni de succes într-un mediu concurenţial fără precedent.
Pentru a fi eficientă, optimizarea costurilor devine o operaţiune în mai multe etape, realizată de specialişti, al cărei scop final este minimizarea costurilor şi maximizarea profitului. Pe parcursul fiecărei etape se identifică şi se elimină toate sursele de rentabilitate scăzută. Se reduc, de asemenea, costurile de infrastructură şi întreţinere, astfel încât compania să ajungă să economisească resurse multiple pe mai multe segmente (energie, logistică, ambalaje, managementul deşeurilor, asigurări, capital de lucru etc.), efectul fiind creşterea’, arată Hîrceagă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.