2023, anul turismului organizat

Publicat de Andrei Borz, 17 ianuarie 2023, 16:00
Este recomandarea dată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism, care îi sfătuiește pe români să facă rezervări timpurii anul acesta pentru a compensa majorările de tarife.
După cei doi ani de pandemie când au fost multe probleme, zboruri anulate, granițe închise, și altele, turiștii au început să se reorienteze către agențiile de turism, pentru mai multă siguranță a sejurului, spun datele ANAT.
Și în acest an, românii sunt sfătuiți să nu-și mai facă rezervări individuale de cazări, avion sau alte servicii turistice, direct de pe internet, deoarece acestea pot conţine capcane.
Sejururile achiziționate prin agențiile acreditate care oferă garanții, consultanță și soluții sunt cele care îi scutesc pe turiști de numeroase riscuri, spune Kelemen Barna, agent de turism din Târgu Mureș:
Într-adevăr pe internet s-au vehiculat foarte multe știri și informații cum că nu e neapărat nevoie să apelăm la serviciile agențiilor de turism pentru că toată lumea de acasă acum bilete de avion, diferite cazări, chiar și croaziere… dar, aceste pachete pe care noi le preluăm de la tur operatori sunt garantate pentru că e obligatoriu care fiecare agenție organizatoare să aibă o poliță de asigurare pentru insolvabilitate și faliment. E nevoie de specialiști pentru a fi mai în siguranță și asta face diferența la o agenție de turism deoarece clientul este acoperit.
În România există circa 3.000 de agenții de turism care funcționează legal, dintre care circa 500 sunt și tur operatori, adică organizează sejururi.
Studiul anual al Consiliului Mondial al Turismului și Călătoriilor arată că sectorul ”Călătorii și Turism” reprezintă peste 10% din PIB-ul global, iar unul din zece locuri de muncă de pe planetă se regăseşte în serviciile turistice.
Cristina Bulbescu