2021, un nou an foarte greu pentru apicultură
Publicat de Corina Muntean, 26 mai 2021, 10:40
Este o criză prelungită, de cel puțin 10 ani, la producția românească de miere, constată producătorii. Produsul e tot mai scump din cauza vremii capricioase, producția de miere fiind și în acest an întârziată.
De asemenea, apicultorii au fost obligați să-și închidă albinele până când a fost stropită rapița cu substanțe chimice, subliniază directorul adjunct al Apicola Mureș, Cristina Cojocaru:
La rapiță, a fost doar un cules de întreținere, salcâmul acum începe să înflorească în județ dar stuparii plecați în pastoral nu transmit semnale bune, salcâmul este înflorit în sud, dar dacă va ploua nu vom avea nici anul acesta producție. La mierea de salcâm, prețul de achiziție a fost cu 32 de lei kilogramul și a ajuns și la 45 de lei pe piață. La mierea polifloră, prețul la achiziție a fost de 15 lei, și la cumpărător, între 25 și 30 de lei. Și anul acesta am avut probleme cu stropirile la rapiță în zona Târnăveni, cu multe reclamații din partea apicultorilor.
Apicultorii mureșeni care practică stupăritul în pastoral și-au dus deja albinele în sudul țării, zonă în care a înflorit deja salcâmul.
Urmează însă o nouă perioadă cu precipitații, care va avea efecte negative asupra producției de miere, susțin apicultorii.
Valeriu Russu