2015, unul dintre cei mai prosperi ani pentru mureșeni

Publicat de radiomures, 1 martie 2016, 12:12
Așa reiese din analiza făcută de Direcția de Statistică Mureș, care a publicat raportul privind situația economico-socială a județului în 2015, comparativ cu 2014.
Creșterea producției industriale a fost de 10%, față de media națională care a fost de doar 2,8%.
Anul trecut a fost un an foarte bun pentru firmele care au fabricat echipamente electrice. Acestea au crescut cu o treime profitul realizat.
Alte ramuri industriale care au înregistrat creșteri cu peste 20 de procente au fost cea extractivă, a mobilei și cea farmaceutică.
Culturile agricole de păioase, porumb și viță de vie au fost, de asemenea, în creștere în județul Mureș, în schimb, cele de sfeclă de zahăr, cartofi și legume au fost în cantități mult mai mici ca de obicei.
O creștere spectaculoasă s-a înregistrat în turism, spune șeful Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Avem o creștere de 10% în industrie în 2015, la cifra de afaceri avem o creștere de aproape 8%, iarăși mult peste media pe țară care este undeva la 2,5%. Exporturile au crescut în această perioadă, în jur de 8%, dar, în schimb, importurile au crescut chiar mai mult astfel că balanța comercială a județului este în continuare negativă. Iarăși o realizare frumoasă a județului care s-a continuat și în 2015 este turismul. Numărul de turiști a crescut cu peste 20%. Ne apropiem de 500.000 de turiști care au vizitat județul Mureș în 2015.”
Din punct de vedere social, populația județului Mureș s-a diminuat anul trecut cu peste 1.700 de persoane, din cauza numărului mai mic de nașteri, dar și din cauza migrației.
Numărul salariaților a crescut, în timp ce rata șomajului s-a diminuat cu peste un procent.
Mureșenii stau mai bine și financiar, spun datele statistice, astfel că salariul net a crescut cu 280 de lei, spune ne directorul DJS Mureș, Ioan Matei:
Ținând cont și de creșterea producției industriale, avem o creștere destul de mare a numărului de salariați, aproape 3.000. Ne apropiem de 129.000 de salariați la nivelul județului Mureș. De asemenea, și salariile au crescut atât pe brut cât și pe net dar cel mai important, zic eu, este salariul real, deci comparația între câștigurile salariale medii și inflația a dus ca salariul real să crească cu peste 18% în 2015.”
Numărul pensionarilor a scăzut cu 870 în 2015, față de anul anterior, numărul total fiind de circa 134.000.
Pensia medie a crescut în județul Mureș cu 38 de lei.
Cristina Bulbescu
Foto: www.rfi.ro