Blog Vorbe din pălărie- 2014- O altfel de retrospectivă
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 decembrie 2014, 07:54 / actualizat: 22 decembrie 2014, 8:10
Februarie- Demisia Doamnei de Fier și supărările față de BOR ale lui Florea
După ce, în 2012, Lokodi Edita a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureș, ea a fost aleasă vicepreşedinte. Totuşi, atribuţii nu a prea primit, şi nimeni, nici chiar colegii de partid, nu a prea băgat-o în seamă. În luna februarie a acestui an, cea care a primit porecla Doamna de Fier şi-a anunţat demisia. Rămân la părerea că a fost o mare pierdere pentru administraţia locală.
În ciuda faptului că relația politică-biserică pare a fi un subiect tabu, știm cu toții cât de importanți sunt preoții în timpul campaniilor electorale și cât de harnici în amendamente sunt ulterior parlamentarii, când vine vorba să mai dea de la buget câte un leu pentru o biserică. Să lăsăm acum deoparte aceste aspecte și să scriem câteva cuvinte despre „scandalul” din februarie dintre primarul municipiului Tg.-Mureș, Dorin Florea, și Preafericitul Daniel.
Conflictul primarului Florea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a plecat de la unele declarații ale edilului publicate de presa locală în 30 ianuarie. Astfel, într-un articol cu titlul „Dorin Florea: BOR este complicele politicienilor”, primarul afirma, în contextul solicitării BOR pentru fonduri destinate Catedralei, că „adevărata mântuire a neamului înseamnă în momentul ăsta să te implici să scoți acest popor dintr-un derapaj uriaș spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educație.(…) Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui să și le asume, nu să fie partizană, parteneră sau să se creeze culpabilizări din astea: – dă-mi niște bani sau ți-am dat niște bani, dar vii să îmi faci campanie sau îmi faci nu știu ce”, a adăugat Dorin Florea, citat de presa locală.
Primarul a mai spus că i-a transmis punctul său de vedere Patriarhului BOR, PF Daniel. „I-am scris o scrisoare în care i-am explicat că nu banul e important aici, că faci o Catedrală. Asta e partea cea mai la îndemână pe care o vedeți într-o clasă politică ce crede că și pe Ăla de Sus îl poți duce cu șmecheria”, a declarat Dorin Florea. În reacția la declarațiile primarului, venită marți, Patriarhia ținea să îi reamintească acestuia că „în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil, un preot ortodox din Tîrgu-Mureș a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei-sale, în contradicție cu recomandarea Sfântului Sinod făcută partidelor politice de a respecta neutralitatea Bisericii Ortodoxe Române.(…) Referitor la presupusul «partizanat» al Bisericii cu clasa politică, este ciudată atitudinea politicianistă tocmai a domnului primar al municipiului Tîrgu-Mureș”, se arăta într-un comunicat remis de Patriarhia Română.
USL, USD, ACD- noroc că sunt destule litere în alfabet
Oamenii politici și analiștii de toate felurile vor să credem că în spatele acțiunilor liderilor de partide stau calcule și strategii complexe. Chiar săptămâna trecută, cu ocazia semnării la nivel local a protocolului USD, un om politic de la noi spunea că acțiunile lui Crin Antonescu sunt explicabile pentru cei care „îi cunosc agenda secretă”. Poate greșesc, dar eu nu cred asta. Nu cred că vreun partid sau om politic de la noi are vreo strategie în adevăratul sens al cuvântului. Și cum UDMR nu e partid politic, nu-l includ aici. Din experiența mea de până acum, singura concluzie la care pot să ajung este că unica motivație a unor acțiuni ale liderilor politici se regăsește în orgoliul acestora.
Destrămarea USL, previzionată deja de mult timp, nu face excepție. Repet, este punctul meu de vedere și, oricât aș vrea, nu pot ajunge la altă concluzie. Pentru că, de unde privesc eu, nu am văzut vreun om politic sau vreun partid să pună interesul național înaintea propriului orgoliu, înaintea propriului interes. După ce, în 2012, USL a spulberat PDL-ul, atât în alegerile locale cât și în alegerile parlamentare, două mari și importante teme au fost aduse în dezbatere. Reorganizarea administrativ-teritorială și revizuirea Constituției. Rezolvate așa cum trebuie, acestea ar fi reușit să schimbe, în timp, viața noastră, să stabilizeze, cel puțin din punct de vedere juridic, lucrurile. Dar nu. Ele nu au fost destul de importante pentru a fi puse înaintea numelui candidatului la alegerile prezidențiale.
Fiindcă, orice s-ar spune de la București, eu cred că singurul motiv pentru care Antonescu a decis divorțul de USL a fost teama că nu avea să fie el candidatul. Or, nimic altceva nu era mai important. „Foncția” înainte de toate. Orgoliul înainte de toate. Nu cred că, în anul de grație 2014, România avea nevoie de o remaniere guvernamentală. Problemele sunt mult prea mari, iar noi nu facem altceva decât să ne bălăcim într-o veșnică instabilitate. La ce bună acea majoritate din 2012, fără stabilitate în sânul ei?! La nimic, și asta s-a văzut și se va vedea în continuare.