200 de hectare de livezi trebuie defrișate în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 martie 2019, 14:18
Este vorba de cele lăsate în paragină de proprietari din cauza unor probleme financiare, sau care sunt îmbătrânite și nu mai produc corespunzător.
Până la această dată, peste 60 de hectare de livezi din zona Reghinului au fost defrișate.
Autoritățile propun ca alte zeci de hectare de livezi care au peste 50 de ani să fie tăiate, din cauza perioadei de exploatare depășite.
Au început discuțiile cu proprietarii terenurilor, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Pe Reghin, anul trecut, am dat autorizație de defrișare pentru peste 60 de hectare. E vorba de livadă mai îmbătrânită, scoasă din circuit și care nu mai merita investit pentru a obține producție. Mai avem asemenea livezi și pe zona Batoșului, suntem în discuție cu primăriile, pe zona Bahnea-Cund, unde avem supra fețe mai mari de livezi care sunt lăsate nelucrate. În tr-o estimare orientativă avem în jur de 200 de hectare ocupate cu livezi care ar face obiectul defrișării.
Și livezile de măr de la Câmpenița ar putea fi tăiate anul viitor, pentru că sunt folosite mai mult ca pășuni.
În locul livezilor neproductive se pot face replantări sau terenul va intra în circuitul agricol.
Pe de altă parte, merele românești se vând foarte greu.
Deoarece anul 2018 a fost un an bogat în fructe, la ora actuală depozitul de mere de la Reghin este aproape plin, iar un kg de mere se vinde cu puțin peste un leu, spune șeful Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Singurul necaz e că la ora actuală foarte greu se vinde producția din depozitul de mere de la Reghin. E aproape recapacitat, e plin, deși ofer ta e la un leu plus TVA. Se vând foarte greu din cauza anumitor motive… asta e și concurența pe piață. Acum a venit Ministerul să creeze acea Cameră de Comerț Unirea care să preia toate produsele pe lanțul alimentar produsele agricole, în general legumele și fructele.
În județul Mureș există, la ora actuală, peste 2.000 de hectare de livezi care încă produc, dintre care cea mai mare pondere o ocupă livezile de măr.
Circa 5% din totalul suprafeței este cu livezi de cireș, vișin și păr.
Cristina Bulbescu