200 de elevi din județul Mureș au participat la evaluările PISA
Publicat de Rotar Mirela, 11 decembrie 2023, 14:00
Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor (PISA) analizează competenţele la matematică, lectură şi ştiinţe ale elevilor de 15 ani.
Testele au vizat capacitatea acestora de a rezolva probleme complexe, de a gândi critic şi de a comunica eficient.
După evaluarea testelor, România a obținut un punctaj care o plasează pe penultimul loc dintre toate ţările Uniunii Europene.
În Mureș au participat la evaluările PISA, 200 de copii, a arătat inspectorul școlar general adjunct al județului, Fănică Niță:
Din județul Mureș, la testul PISA 2022 au fost selectate, pentru a participa, nouă unități de învățământ, în jur de 200 de elevi de 15 ani, atât de la secția română, cât și de la secția maghiară, școli atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
Rezultatele evaluărilor PISA indică și diferențe între elevii care provin din mediul rural față de cei din mediul urban, a constatat Organizația Salvați Copiii. Reprezentantul organizației, George Roman:
Vorbim de o diferență de trei ani de școală, de educație școlară, între mediul rural și mediul urban. Un copil din mediul urban de clasa a V-a are cunoștințele și nivelul de înțelegere la nivelul clasei a VIII-a unui copil din mediul rural. Copiii din mediul rural, foarte puțin dintre ei au pus mâna pe o eprubetă sau au înțeles ce înseamnă un telescop sau au beneficiat de un laborator specializat, în timp ce, în mediul urban, s-a produs o îmbunătățire a investițiilor.
Există soluții, a explicat George Roman, iar în ultimii ani a fost adoptat și cadrul legal care permite aplicarea acestora:
Legea Educației Naționale, așa cum arată ea astăzi, are potențialul de a schimba această situație, însă în condițiile în care pregătirea cadrelor didactice se va face în mod minuțios și cu evaluare externă, investițiile vor continua să contribuie la scăderea acestui decalaj și, nu în ultimul rând, asigurarea unui climat școlar atractiv pentru copii, lipsit de violență și/sau de alte amenințări.
Următoarea testare PISA va fi în 2025, când vor fi evaluate învățarea cu ajutorul dispozitivelor digitale și limba engleză.
Autor: Raluca Creț