20% din restaurante s-ar putea închide din cauza distanțării între clienți
Publicat de Corina Muntean, 27 august 2020, 14:33 / actualizat: 28 august 2020, 21:00
Restaurantele sunt deja în pragul închiderii, după ce încasările li s-au redus cu 60%. Deschiderea teraselor nu le-a adus prea mult profit, iar înrăutățirea vremii va contribui și mai mult la scăderea încasărilor.
Oana Coantă, (administator la Bistro de l’Arte şi) preşedintele Breslei Cârciumarilor Braşoveni, spune că noile măsuri de siguranță propuse pentru redeschiderea restaurantelor nu vor putea fi aplicate de toate localurile, iar unele vor trebui să pună lacăt pe afacere:
Încasările sunt undeva la 40% față de anul trecut. Dacă decizia cu deschisul în interior nu este foarte rapidă, cred că 70% din localuri se vor închide și se vor închide chiar și cu deschiderea în interior, dacă se suprimă ajutoarele, pentru că noi, de fapt, nu vom funcționa la maxim, dar cheltuielile sunt la maxim. Sunt care se vor putea adapta, unii nu se vor adapta. Sunt care, de exemplu, din 8 mese, trebuie să păstreze 2. Probabil că 20% nu se vor adapta. Este foarte, foarte greu, din cauză că sunt spațiile mici.
Reprezentanții HORECA au avut astăzi o întâlnire cu miniștri de resort, care le-au promis că restaurantele se vor deschide și în interior, începând cu 1 septembrie. Patronii au cerut și facilități la plata impozitelor și accesarea mai facilă a fondurilor.
Revine Oana Coantă:
Ne-am văzut cu ministrul Dezvoltării și ministrul Sănătății, și au spus că se intenția este să se deschidă de la 1 septembrie în interior, în baza unei evaluări pentru fiecare locație, cu 6 oameni la masă și cu distanțare 1,5 metri între mese, fără mănuși la ospătari, exact ce s-a propus anterior. Noi am propus reducerea taxelor pe salarii, să se termine cu munca la negru și cu salariile mici pe cartea de muncă, lucru care știm că este curent în HORECA, din păcate. Au spus că notează, se gândesc. Le-am spus că, din Brașov, pe IMM Invest, doar două restaurante au primit bani.
Carmen Coșa, director executiv al unui hotel din Târgu Mureș, a arătat că veniturile au scăzut la 30% față de un an normal:
Veniturile au scăzut cu 70%, cifra de afaceri este teribil de mică, iar să susții salariile angajaților este punctul forte, nemaivorbind că, fiind o clădire cu 111 camere, impozitele sunt extrem de mari și nici local nu primim nici un fel de ajutor. Vă dau un exemplu: parcarea este concesionată de la primărie, pentru care plătim miliarde, și nu ne-au acordat nici o facilitate fiscală în această perioadă de COVID.
Restricțiile pe care va trebui să le respecte restaurantele pornesc de la interzicerea aerului condiționat, un program limitat și se pot extinde în funcție de situația epidemiologică locală.
Raluca Creț