190 de copii din Mureș își caută părinți
Publicat de MIRELA ROTAR, 20 iunie 2018, 12:45
După ultima schimbare legislativă din domeniul adopției de acum doi ani, s-a dublat numărul copiilor ce pot fi adoptați în județul Mureș.
În plus, față de anul 2012, când a început procesul de schimbări în vederea promovării adopției, sunt de cinci ori și jumătate mai mulți copii declarați adoptabili. Familii dornice să adopte nu sunt însă la fel de multe.
Doar 22 de familii au cerut informații despre adopții anul acesta și sub 20 s-au atestat pentru a adopta, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Au fost evaluate și atestate un număr de 18 persoane și familii ca apte să adopte, dintre care 15 familii și 3 persoane. Aceștia au vârsta cuprinsă între 25 și 52 de ani, 13 provin din mediul urban și 5 din mediul urban. În această perioadă de raportare (anul 2018) alte 6 cereri de cereri de evaluare ca familii apte să adopte se află în lucru, în diferite etape.
Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Mureș fac un apel la familiile care ar dori să adopte un copilaș abandonat să facă pasul decisiv cât mai repede deoarece mulți copii sunt cu vârste mici.
În plus, în ultimii ani s-a schimbat și mentalitatea adoptării unui copil , spune directorul executiv adjunct al DGASPC Mureș, Deak Elida:
Părinții care vor să adopte nu mai simt că vor să ascundă lucru acesta, în sensul că ar fi o rușine și nu vreau să știe nimeni. Deci, s-a schimbat mentalitatea și eu zic că și legislația favorizează adopția copiilor. Eu doresc să încurajez familiile care poate se gândesc de o vreme să adopte, să vină să se clarifice cu niște întrebări la noi, cu niște informări și poate chiar să înceapă procedurile de adopție a unui copil fiindcă acum avem toate pârghiile necesare. Legea ne ajută, specialiști avem, sunt pregătiți, sunt suficienți, copii adoptabili avem, termenele la instanțe, iarăși, s-au scurtat…
35 dintre copiii adoptabili din județul Mureș au vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani iar 52 sunt cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani.
Familiile adoptive beneficiază de o serie de facilități, precum concediul de îngrijire de un an, o indemnizație lunară de 1.700 de lei, termenele de evaluare fiind scurtate, iar perioada de valabilitate a atestatul fiind de doi ani.
Persoanele sau familiile care nu pot adopta copii sunt doar cele care au boli psihice sau au probleme de cazier.
Cristina BULBESCU