19 copii abandonați în spitalele din Mureș în doar câteva luni
Publicat de radiomures, 9 iunie 2017, 12:26
La finele anului trecut, opt copii au fost lăsați de mame în clinicile de obsetrică-ginecologie și pediatrie din județul Mureș, alte 11 astfel de cazuri fiind înregistrate în primul trimestru al anului.
Majoritatea copiilor sunt sănătoși, dar unii suferă de diferite boli, prematuritate sau probleme de alimentație.
Fenomenul este unul constant în județul Mureș, fără prea multe șanse de a fi stopat în lipsa unei educații corespunzătoare.
Femeile care și-au abandonat pruncii în spitale au fost ușor identificate de autorități deoarece în maternitățile și secțiile de pediatrie din județul Mureș funcționează de câțiva ani un sistem de amprentare, spune purtătorul de cuvânt al Direcției pentru protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Numărul cazurilor este relativ constant dar nu putem spune că este o ameliorare a acestui fenomen. Este o situație care apare și implică cooperarea atât din partea poliției, a Direcției Sanitare Publice, cât și a noastră. A noastră, în mod special, pentru că acei copii abandonați trebuie să-și găsească, la rândul lor, o familie. Principala cauză ar fi că acești copii, marea lor majoritate 80-85%, provin din relații care nu sunt încheiate în mod legal, deci nu din căsătorii, din relații întâmplătoare iar unele mame sunt chiar foarte tinere.”
Aproape jumătate din aceste cazuri au fost soluționate de autorități, o parte dintre copii fiind plasați în regim de urgență la asistenți maternali, alții au fost reintegrați în familie, dar mai sunt copii în spital, dosarele lor fiind încă în lucru.
Revine purtătorul de cuvânt al Direcției pentru protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Conform legii, dacă copilul este clinic sănătos și nu prezintă alte malformații, într-un termen de 15 zile el trebuie externat, dar noi o facem mai repede. Sigur, dacă există probleme medicale care nu permit externarea, am avut și cazuri când un copil a stat în spital 180 de zile.”
”Mai sunt întârzieri în preluarea cazurilor.”
”Sigur, medicul de gardă constată dispariția mamei, după care este înștiințată automat poliția care este obligată în termen de 24 de ore de la sesizare să întreprindă demersurile pentru identificarea mamei, după ce mama e identificată este rolul Protecției Copilului să intervină.”
Printre dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor copiilor abandonați în spitale se numără lipsa asistenților maternali profesioniști, a asistenților sociali angajați în fiecare unitate medicală de profil, colaborarea deficitară cu unele instituții medicale și lipsa de implicare a autorităților locale.
De asemenea, Direcția de Protecția Copilului preia cu întârziere cazurile deoarece autoritățile locale nu transmit la timp documentele solicitate.
Cristina Bulbescu