18 refugiați ucraineni au ajuns la SMURD Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 martie 2022, 11:41 / actualizat: 10 august 2022, 21:29
De la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, mii de refugiați ucraineni au trecut prin județul Mureș, unde au înnoptat una sau mai multe nopți însă niciunul nu a cerut azil.
Unii dintre ei au avut, însă, nevoie de asistență medicală de urgență.
Majoritatea celor care ajuns la SMURD Târgu Mureș au fost copii, precizează pentru Radio Târgu Mureș coordonatorul Serviciului, Maria Salanța:
Au venit și la noi cetățeni ucraineni. Cele mai multe cazuri sunt la copii cu infecții respiratorii, infecții ale tubului digestiv.. Am avut și gravidă cu probleme care s-a internat la ginecologie dar am, avut și alți adulți, dintre care o singură persoană a mai fost internată cu probleme mai serioase. Restul, au fost copii și unul a fost internat în Pediatrie 2. Restul au plecat la domiciliu cu recomandări medicale. 18 cazuri am avut până acum.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că la nivel național sunt 3.300 de paturi disponibile în spitale unde pot fi primite persoanele rănite sau refugiate care au diferite afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale.
În total, în județul Mureș sunt 3.380 de paturi în spitale pe toate specialitățile, dintre care 65% sunt doar în Târgu Mureș.
Și aici pot fi internați mai mulți refugiați ucraineni, în caz de nevoie, însă paturile nu sunt dedicate acestora, așa cum sunt dedicate cazurilor Covid, specifică șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan:
La nivelul județului Mureș, unitățile sanitare cu paturi tratează inclusiv, dacă apelează, refugiați din Ucraina care beneficiază de toată asistența medicală spitalicească, sau de urgență sau la medicul de familie ca și orice alt cetățean român. Ministerul Sănătății ne-a cerut o situație cu privire la anumite specialități, dacă sunt paturi disponibile. Bineînțeles că am trimis această situație pe anumite specialități. Deci, nu sunt locuri (în spital) dedicate pentru ucraineni.
La această dată, circa 75 de persoane din Ucraina sunt internate în unitățile medicale din România, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În aceste cazuri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate eliberează persoanelor refugiate din Ucraina un cod unic (CNP) printr-un sistem nou pus la punct de identificare.
Cristina Bulbescu