18 mii de dolari pentru 2 luni

Publicat de Corina Muntean, 1 aprilie 2019, 13:08 / actualizat: 4 aprilie 2019, 20:15
Nu e o glumă de 1 aprilie! Eşti plătit cu 18.500 de dolari şi tot ce trebuie să faci este să stai în pat şi să urmărești filme o perioadă de timp.
Mai precis, Agenția spațială NASA oferă 18.500 de dolari voluntarilor care acceptă să stea în pat timp de două luni pentru a înţelege cum călătoria în spaţiu îi va afecta pe astronauţi. Tot ce au ei de făcut este să se uite la televizor sau să urmeze cursuri online. Proiectul are drept scop analiza modului în care gravitaţia artificială afectează corpul uman. Experţii în spaţiu de la agenţiile spaţiale NASA şi ESA îi vor studia non-stop, în încercarea de a înţelege modul în care astronauţii pot fi afectaţi de şederea prelungită în spaţiu, pierderea masei musculare fiind principala îngrijorare.
Dacă vi se pare ușor acest lucru să știți că nu e așa. Toate activităţile pe care le vor desfăşura participanţii la studii, consumul hranei, spălatul, inclusiv mersul la toaletă, va trebui să fie făcute într-o poziţie orizontală. 20 de voluntari vor fi supuşi la Köln celor 60 de zile de odihnă permanentă şi toţi participanţii vor trebui să știe limba germană, pentru a comunica. Pe lângă aceasta mai există cerința ca aceştia să aibă vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani şi să fie sănătoşi. Ei vor fi aşezaţi într-o poziţie cu un grad uşor de înclinaţie, de 6 %, cu picioarele ridicate deasupra capului şi a corpului, pentru a reduce agregarea sângelui în extremităţile corpului. Acest experiment este de aşteptat să imite efectele șederii prelungite în spaţiu, care poate duce la amorţeală şi pierderea masei musculare.
Totuşi, participanţilor li se vor oferi materiale ample de divertisment şi lectură în perioada în care vor fi testaţi. De asemenea, aceştia au posibilitatea să înceapă şi câteva cursuri online. 12 dintre participanţi vor fi supuşi unor tratamente asemănătoare cu cele ale unei camere de „gravitaţie artificială”. Ei vor fi rotiți într-o centrifugă la 30 de rotaţii pe minut, forţând astfel sângele să se întoarcă în extremităţile corpului. Specialiştii intenţionează să compare şi cele două grupuri, cel care va fi supus centrifugării, dar şi celălalt, pentru a găsi soluţia optimă pentru viitoarele misiuni.
Înainte de testare, voluntarii vor trece printr-o perioadă de pregătire de cinci zile, iar după încheierea testului aceştia trebuie să îşi rezerve alte două săptămâni pentru reacomodarea la condiţiile obişnuite. Experimentul va începe în septembrie anul acesta la Centrul de pregătire Aerospațială din Köln, unde se fac și înscrierile.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.businessmagazin.ro