17.200 de părinți mureșeni primesc tichete educaționale
Publicat de APETRI MARGARETA, 10 ianuarie 2024, 12:05
Tichetele educaționale de 500 de lei, din fonduri europene, au fost aprobate pe 12 octombrie.
Acestea se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și se acordă într-o singură tranşă pe an.
În județul Mureș de aceste tichete beneficiază peste 17.000 de elevi din familii cu venituri reduse, iar cardurile vor ajunge la părinți în zilele următoare, a arătat inspectorul școlar general adjunct Fănică Niță.
În perioada 10-12 ianuarie sunt programate unitățile de învățământ pentru a ridica, de la Inspectoratul Școlar, cardurile pentru sprijin educațional, pentru preșcolarii și elevii dezavantajați. Ridicarea acestora a început deja, iar distribuirea către destinatarii finali eligibili se realizează în timp de zece zile.
Părinții eligibili primesc însă cu întârziere tichetele, din cauza procedurilor ministeriale, care nu au fost finalizate la timp.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.
Tot se zvonea că se primesc banii și s-a întârziat nepermis de mult. Banii, fără discuție, sunt bani care vor ajuta acestor familii, dovadă sunt zecile de telefoane pe care le-am primit și cărora a trebuit să le răspund când se primesc banii. Ei aveau nevoie, într-adevăr, de bani, într-un timp mai scurt, aceștia sunt foarte, foarte utili.
Părinții au depus cereri la școală la începutul acestui an școlar, pentru a primi aceste tichete în valoare de 500 de lei.
Ordonanța de urgență care aprobă acest tichete prevede un mecanism de verificare a veniturilor de către școli, printr-o aplicație numită PatrimVen, a Ministerului Finanțelor, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să depună acte doveditoare ale veniturilor.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Autor: Raluca Creț