16 tineri, jurnaliști și polițiști mureșeni au demonstrat astăzi că pot acorda prim ajutor calificat
Publicat de Corina Muntean, 26 februarie 2022, 16:03 / actualizat: 21 mai 2023, 21:47
Asta după ce au parcurs un curs intensiv de 8 ore bazat exclusiv pe practică medicală de prim ajutor oferit de instructori de la Ambulanța Samaritanus din Târgu Mureș.
Prima sesiune de pregătire a debutat săptămâna trecută, în fiecare vineri urmând să se desfășoare câte un curs pe perioada a 6 luni. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu, ”Și tu poți fi salvator!”, susținut de cluburile Rotary din Târgu-Mureș.
Urmează sesiuni de pregătire de prim ajutor pentru preoți, precizează pentru Radio Târgu Mureș coordonatorul proiectului și directorul Ambulanței Samaritanus, Zsigmond Varga:
Consider că este un proiect de elită comunitar în care am implicat tineri din oraș, polițiști, jurnaliști și urmează să facă parte și cei din Cler, preoți din bisericile din Târgu-Mureș. Îi învățăm să acorde primul ajutor. E important în ziua de astăzi să nu fim nepăsători față de cineva care are nevoie de ajutor.. Grupa care e acum în proiect și în demonstrație sunt certificați, știu să acorde primul ajutor și ne mândrim cu ei.
Printre jurnaliștii participanți la prima sesiune de curs a fost și colega noastră de la Radio Târgu Mureș, Luminița Avram.
Luminița este foarte entuziasmată de ceea ce a învățat la acest curs și crede că mai multe categorii de angajați, precum cei din transporturi, ar trebui să urmeze un astfel de curs:
Cred că ar fi important pentru toată lumea să facă un asemenea curs care este practic 100%, este intensiv. Se derulează pe parcursul a câteva ore în care toată lumea nu face altceva decât exersează. Îmi doresc ca toată lumea, dacă este posibil, să facă acest curs. Eu, o săptămână după ce l-am făcut, am vorbit numai despre el cu toți prietenii mei atât de mult mi-a plăcut și atât de util mi s-a părut încât nu mă puteam abține să nu le spun tuturor..
Cristian Moldovan este agent șef de poliție la Biroul de Ordine Publică în cadrul IPJ Mureș și mărturisește că nu a învățat în 25 de ani de poliție despre primul ajutor ceea ce a învățat acum în 8 ore:
Am învățat un lucru pe care în 25 de ani de poliție nu am avut ocazia să-l învăț, un lucru util, un lucru care este de folos în munca de poliție și sunt cazuri și cazuri cu care ne întâlnim și în unele situații nu știam cum să procedăm corect până la sosirea echipajelor de prim ajutor sau de salvare. După părerea mea, ca polițist trecut prin sistem atâția ani, ar trebui introduse chiar și în școlile de poliție câteva ore de prim ajutor pentru că chiar sunt de folos.
Datele statistice de la nivel european, arată că în accidentele rutiere și la locul de muncă se petrec mai puține accidente decât în timpul liber și acasă, motiv pentru care cunoștințele de bază de prim ajutor trebuie să fie predate încă de la cele mai fragede vârste.
De asemenea, s-a constatat că mai bine de 80% din populația României nu are cunoștințe de prim ajutor și nu știe ce să facă în cazuri de urgență medicală.
Cristina Bulbescu