16 accidente de muncă mortale în Mureș, Harghita și Covasna
Publicat de Rotar Mirela, 5 august 2024, 14:00
Aproape 80 de accidente de muncă au fost înregistrate în acest an în judeţul Harghita, iar în urma controalelor inspectorii de muncă au aplicat, în primul semestru al anului, amenzi de peste 440.000 de lei, precizează șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, Dorin Male:
Au fost înregistrate 78 de evenimente, dintre care 6 mortale – în general în construcții și exploatări forestiere – un eveniment urmat de invaliditatea evidentă a victimei, un incident periculos, unul colectivşi 69 urmate de incapacitate temporară de muncă. Sectoarele în care au avut loc evenimentele sunt în agricultură, prelucrarea lemnului, transport. Accidentele sunt ceva mai multe ca număr față de anul trecut, însă multe nu sunt grave.
Persoanele accidentate din Harghita au fost implicate în accidente rutiere, la revizii sau reparaţii cu utilaje în funcţiune, pătrunderea neautorizată în zone periculoase, căderi de la înălțime sau încălcări ale normelor de securitate a muncii.
În județul Mureș s-au înregistrat în acest an 8 decese, cele mai frecvente domenii de producere a accidentelor au fost cele în construcții și fabricarea mobilei, explică inspectorul șef la ITM Mureș Alin Gliga:
Au fost 196 de evenimente, din care 8 mortale. Cele mai multe accidente s-au produs în construcții, în exploatări forestiere, domeniile fabricării mobile, al transporturilor, fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase, colectarea deșeurilor nepericuloase. Persoanele s-au accidentat ca urmare a unor căderii de las înățime, a nepurtării echipamentelor individuale de protecție, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă. Ocupațiile predilecte au fost cea de concucător auto, muncitor necalificat în construcții, în silvicultură, lucrători în alimentație publică și asistenți medicali.
În urma controalelor, inspectorii de muncă din Mureș au aplicat, în primul semestru al anului, amenzi de peste 255.000 de lei.
În prima jumătate a acestui an, în Covasna s-au înregistrat la ITM trei accidente grave, din care două s-au soldat cu decesul lucrătorilor, a arătat șeful instituției, Ordog Lajos:
La ITM Covasna am controlat 309 unități și am dat 26 de amenzi în valoare de 130.000 de lei. Am avizat 36 de dosare de accidente de muncă cercetate de angajator, iar noi am cercetaat două evenimente în care a intervenit decesul lucrătorilor – în transport și unul a fost în pădure, la exploatare forestieră – și un eveniment în care a rezultat invaliditate de gradul trei.
Ordog Lajos apreciază că în ultimii ani crește gradul de conformare al firmelor din județul Covasna la normele de securitate în muncă.
Autor: Valeriu Russu