150 de producători din Mureş ar putea beneficia de sprijin pentru producţia de legume

Publicat de Corina Muntean, 25 iunie 2021, 09:46
În acest an, programul de sprijinire a producătorilor de tomate a fost inclus în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, iar cererile pentru sprijin se pot depune până în 20 iulie inclusiv.
Pentru a beneficia de aceste subvenții, producătorii trebuie să valorifice între 8.500 și 1.600 de kilograme de legume, în funcție de specie, iar valoarea ajutorului este de 2.000 de euro.
În județul Mureș, de acest program ar putea beneficia peste 150 de producători, a precizat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:
Practic, fostul program tomata, care se desfășura prin Direcțiile Agricole județene, s-a transferat la APIA dar, pe lângă tomate, mai cuprinde și ardeiul, vinete și castraveți. Beneficiarii pot fi producătorii agricoli persoane fizice, dar aceștia au obligația, bineînțeles, să dețină atestat de producător. De asemenea, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, și producători agricoli persoane juridice.
O schemă nouă de sprijin este Programul pentru susținerea producției de plante aromatice.
Și în acest caz trebuie obținute producții minime de plante, iar cererile pot fi depuse până la data de 30 iunie.
Pe acest program producătorii sunt mai puțini, doar câteva zeci de agricultori se ocupă de acest tip de culturi în județul Mureș:
Este un program nou, este prima dată când se susține producția la plante aromatice, nu a mai fost gestionat de nicio instituție până acum. Sunt 5 specii, busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar. Valoarea pe suprafață a ajutorului de minimis este de 2.600 de euro pe hectar, dar nu mai puțin de minimum 0,5 hectare pe busuioc, 3.400 de euro pe hectar, dar nu mai puțin de minimum 0,5 hectare pe cimbru, 100 de euro pe hectar pentru coriandru, 200 de euro pentru fenicul și 150 de euro pentru muștar.
Toate informațiile necesare, documentele și termenele limită, sunt afișate pe site-ul APIA, www.apia.org.ro.
Raluca Creț