15 localități din Mureș vor fi incluse în ”Via Transilvanica”
Publicat de MIRELA ROTAR, 26 iunie 2020, 14:54 / actualizat: 2 iulie 2020, 8:40
Asociația Tăsuleasa Social a invitat Județul Mureș să-i fie partener în realizarea proiectului “VIA TRANSILVANICA”, proiect care urmărește amenajarea unui drum turistic și de pelerinaj, unic în România.
Via Transilvanica va promova natura, istoria și multiculturalitatea zonelor aparținând celor 10 județe pe care le străbate. Va avea aproximativ 1000 km, și va lega Transilvania de Dunăre în zona Drobeta Turnu Severin și cu Bucovina, respectiv Mănăstirea Putna.
În județul Mureș traseul va parcurge 15 localități, pe o distanță de 150 de km, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu:
În județul Mureș, traseul va avea o lungime aproximativ 150 km și va străbate localitățile Brâncovenești, Ideciu de Jos, Solovăstru, Gurghiu, Hodac, Ibănești, Chiheriu de Jos, Eremitu, Sovata, Vânători, Saschiz, Apold, Albești, Sighișoara și Daneș. Printre obiectivele acestui proiect sunt încurajarea turismului cultural istoric, creșterea nivelului calității vieții micilor comercianți și întreprinzători, promovarea diferitelor zone cu tot ce au de valoare din punct de vedere cultural, istoric sau natural, încurajarea persoanelor să desfășoare activități în aer liber sub forma unor drumeții.
Primarii implicați arată că orice demers pentru încurajarea turismului aduce beneficii, mai ales în această perioadă, când acest sector este printre cele mai afectate de pandemie.
Primarul Municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean:
E un traseu care, cu siguranță, ne va ajuta, nu numai pe noi, Sighișoara, ci pe toată zona. Crește vizibilitatea orașului, în primul rând, a județului, iar asta ne ajută enorm, mai ales în noile condiții, când numărul turiștilor a scăzut, va veni în primul rând în sprijinul turismului.
Vor fi și multe dificultăți în realizarea acestui proiect, a arătat primarul Ovidiu Mălăncrăvean, mai ales în localitățile care fac parte din zone protejate:
Am avut o discuție cu cei care promovează acest traseu, urmează să ne trimită modelul de hotărâre pe care ar dori să îl adoptăm în Consiliul Local, vom avea o nouă întâlnire după 5 iulie. Sunt câteva particularități pe care trebuie să le discutăm, având în vedere că orașul nostru este, mare parte din el, cuprins în situl UNESCO, unde nu avem voie să montăm anumite elemente. Vom găsi împreună alte soluții pentru ca acest traseu să fie realizat.
Pana acum, din Via Transilvanica au fost realizați 400 de km, urmând ca în perioada următoare, să mai fie dați în folosință alți 240 de km în județele Mureș și Harghita.
Raluca Creț