15% din studenții anului întâi renunță la studii
Publicat de radiomures, 21 noiembrie 2017, 19:37
Pentru a reduce acest procent, Universitatea ”Petru Maior” din Tg. Mureș a reușit să acceseze o finanțare nerambursabilă de la Banca Mondială, de peste 680 de mii de lei.
Proiectul, numit „Studenții de azi, profesioniștii de mâine”, se întinde pe o perioadă de trei ani și are ca grup țintă 300 de studenți de la Facultatea de Inginerie a Universității, a explicat responsabilul de proiect, conf. univ. Arina Modrea.
Alături de studenții anului întâi de la facultatea de inginerie sunt vizați și elevii de clasa a XII-a.
Mulți elevi nu știu ce facultate să aleagă și vin nepregătiți la facultate, pe de altă parte unii studenți ajung să lucreze și renunță la studii, precizează Arina Modrea:
Nivelul de promovabilitate era de 75 la sută după anul întâi, considerat un nivel scăzut, gândindu-ne că ei încă mai au trei ani până la finalizarea studiilor, acest procent mai scade. Acest abandon școlar este cauzat și de factori direcți, legați de procesul instructiv-educativ dar și din cauza unor probleme sociale, din lipsa banilor ei ajung să lucreze.”
Studenții de anul întâi cu care a stat de vorbă reporterul RTM susțin că unii abandonează pentru că, întâi de toate, trecerea de la liceu la facultate constituie un șoc căruia unii nu îi rezistă:
Potrivit ultimelor statistici, 70 la sută dintre elevii români nu știu ce facultate să aleagă și ce presupune acel profil.
Ca atare, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș se încadrează în marja națională de 15% a abandonului școlar, adică, circa 500 de studenți abandonează anual studiile universitare.
Valeriu Russu