14 școli din Mureș, Brașov și Harghita se implică în patrula de reciclare

Publicat de Corina Muntean, 4 februarie 2020, 15:20 / actualizat: 19 august 2020, 1:36
Peste 110 mii de elevi și profesori au reciclat deșeuri electrice în decursul celor 8 ani de existență a ”Patrulei de reciclare”, proiect lansat de Asociația RoRec.
Școlile mureșene se arată interesate de reciclare, iar câteva dintre ele au fost premiate cu distincții pentru cele mai active patrule și cea mai mare cantitate de baterii colectate.
Una dintre acestea a fost cea de la Liceul Teoretic „Bocskai Istvan” din Miercurea Nirajului, coordonată de prof. Csiki Judit:
Fiind profesoară de chimie mereu a fost important să-mi învăț elevii cum să protejeze mediul înconjurător. În anii precedenți m-am înscris cu o grupă de 15 elevi, dar în proiect s-au implicat mai mult de 50 și împreună cu ei am încercat să aducem importanța reciclării la cunoștința oamenilor din Miercurea Nirajului. Pe lângă activitățile de colectare, am stat de vorbă cu oamenii de pe stradă, am împărțit pliante iar elevii au desenat planșe. Comunitatea a primit mesajul, ei aduc foarte multe deșeuri, atât mari, precum mașini de spălat sau frigidere, precum și mici, la școală chiar și în timpul vacanței.
Începând de anul acesta ”Patrula de reciclare” nu va mai colecta doar deșeuri electrice ci va exinde aria reciclării. Reprezentatul PR al Asociației RoRec, Ada Lungu:
Anul acesta vrem să facem o platformă națională uriașă de experiență prin care oamenii care fac lucruri concrete în școlile sau firmele acestora să ne spună ce fac, pentru a-i da ca exemplu pentru public deoarece noi vrem să facem ecologie nu doar să vorbim despre ea. În aecastă ediție nu ne vom mai concentra doar pe deșeuri electrice ci propunem o serie de 20 de idei eco prin care să încercăm să fim mai prietenoși cu mediul atât la școală cât și acasă sau la locul de muncă.
În cadrul proiectului ”Patrula de reciclare” se pot înscrie permanent grădinițe școali sau licee, dar și firme, din orice județ din țară.
Vlad Todoran