13 ani de la izbucnirea revoluţiei din decembrie 1989 în Bucureşti.
Publicat de radiomures, 23 decembrie 2002, 00:00
Manifestaţiile din decembrie 1989 au pus capãt unui regim politico-opresiv rupt de realitate şi dispus sã sacrifice vieţile cetãţenilor români – spunea preşedintele Ion Iliescu în mesajul prin care a omagiat jertfa şi sacrificiul revoluţionarilor Timişoarei.
Mulţi dintre cei care în zilele lui decembrie 1989 ieşeau în stradã sunt acum nemulţumiţi sau dezamãgiţi de multe dintre evoluţiile din politicã, din economie sau din societate. Preşedintele Ion Iliescu a apreciat cã dezamãgirea şi nemulţumirile sunt în cea mai mare mãsurã justificate. Cu toate acestea, preşedintele a dorit sã sublinieze cã sacrificiul şi lupta lor nu au fost în zadar, cã schimbarea în bine a României este mai întinsã şi mai profundã decât percepem noi acum. România are acum un nou statut ca viitor membru al NATO şi al UE.
Dan Iosif, consilier la Palatul Cotroceni, care, în zilele Revoluţiei, s-a aflat pe baricadele din Bucureşti, spune cã ziua de 21 decembrie semnificã primul pas cãtre libertate şi democraţie în România.
Manifestãri comemorative s-au desfãşurat sâmbãtã în întreaga ţarã.
La Sibiu, oraş-martir al revoluţiei, în parcul din faţa Casei de Culturã a Sindicatelor au fost depuse coroane şi jerbe de flori. Revoluţionarii au participat la un marş de amintire pe un traseu care a cuprins locurile unde au cãzut sibienii în urmã cu 13 ani.
În ciuda semnificaţiei acestei zile au apãrut disensiuni între veteranii de rãzboi şi revoluţionarii din 1989. Veteranii de rãzboi sunt indignaţi din cauza drepturilor acordate revoluţionarilor.
Preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Naţionale a veteranilor de rãzboi, general de brigadã în rezervã Ion Gãman, apreciazã cã drepturile veteranilor sunt mult inferioare celor acordate revoluţionarilor. Veteranii de rãzboi cer vehement respingerea pretenţiilor considerate nejustificate ale celor care „au stat pe baricade trei zile în 1989 alãturi de tot poporul”.
Dora Trif