13 februarie, Ziua Mondială a Radioului
Publicat de radiomures, 13 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 13 februarie 2016, 22:00
Radio România sărbătoreşte alături de radiourile din întreaga lume pe 13 februarie Ziua Mondială a Radioului. De la apariția sa, radioul a fascinat lumea, de aceea încercăm, în fiecare an la data de 13 februarie, să înțelegem de ce ne place și de ce avem nevoie de el acum, mai mult ca oricând!
Știați ca 58% dintre cetăţenii Uniunii Europene au încredere în radio, pe când numai 29% dintre ei au încredere în guvernul lor naţional?
Citeşte şi: Președintele director general al SRR, mesaj de Ziua Mondială a Radioului
În 2011, la ideea Academiei Spaniole de Radio, delegația permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat oficial această propunere la cea de-a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO.
La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
Celebrată la 13 februarie, începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946.
În România, postul național de radio a fost inaugurat la 1 noiembrie 1928, la ora 17:00 cu apelul ”Alo, Alo aici Radio București, România”, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești.
UNESCO a ales ca temă centrală în acest an „Radioul pe timp de urgenţe şi dezastre” pentru a atrage atenţia asupra conflictelor care schimbă vieţi şi a problemelor generate de evoluţiile climatice. Directorul general al UNESCO, Irina Bokova:
De Ziua Mondială a Radioului, Secretarul general al ABU, Javad Mottaghi: Aproximativ două treimi din populaţia globului are acces la un post de radio, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Programele radio ajung în cele mai izolate comunităţi şi la persoanele cele mai vulnerabile şi sprijină comunicarea eficientă în situaţii de urgenţă şi dezastre.
Ziua Mondială a Radioului, celebrată astăzi în întreaga lume, atrage atenţia asupra importanţei acestui mijloc de informare în masă.
Secretarul general al Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific, Javad Mottaghi:
„Calde felicitări din partea Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Sunt onorat să particip la celebrarea puterii radioului, atât de frumos organizată de Radio România. Radio România este unul dintre cei mai activi membri ai Uniunii Audiovizualului din zona Asia-Pacific. Este important să marcăm o astfel de zi pentru că, deşi numărul mijloacelor de comunicare media creşte în lumea de astăzi, radioul continuă să deţină statutul de cel mai popular mijloc de comunicare pentru publicul larg. Într-o lume măcinată de incertitudini, dezastre naturale sau provocate de oameni, radioul va continua să fie primul mijloc de comunicare chemat să ajute comunităţile aflate în primejdie.”
Toate mesajele dedicate Zilei Mondiale a Radioului le puteți găsi pe portalul nostru special
Mesajele cheie pe care reţeaua UNESCO doreşte să le transmită cu această ocazie sunt următoarele:
– Libertatea de expresie şi siguranţa jurnaliştilor ar trebui să reziste dezastrelor.
– Radio-ul împuterniceşte supravieţuitorii şi persoanele vulnerabile, respectând dreptul acestora la intimitate.
– Radio-ul are impact social şi oferă acces la informaţie. Accesul oamenilor la informaţie trebuie protejat.
– Radio-ul salvează vieţi.
– Accesibilitatea imediată a frecvenţelor este esenţială salvării vieţilor. Aceste frecvenţe ar trebui protejate pe timp de urgenţă.
Detalii despre fiecare dintre cele 5 sub-teme sunt disponibile aici!
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune oferă trei puncte focale pentru a sublinia importanța radioului în mediul cotidian:
– În jurul lumii în 80 de minute, o călătorie muzicală dedicata iubitorilor de radio;
– Infografice despre efectele radioului asupra vieților oamenilor, din care puteti afla câti ani din viață ne petrecem ascultând radioul;
– Simfonia a 9-a de Beethoven, cu viziunea unei lumi în care popoarele trăiesc în armonie.
Pe pagina de internet a Zilei Mondiale a Radio-ului puteţi consulta 15 idei de celebrare a evenimentului, gândite atât pentru staţii radio, cât si pentru societatea civilă.