13 accidente rutiere cu trotinete de la începutul anului, în Mureș
Publicat de Andrei Borz, 21 octombrie 2022, 12:15 / actualizat: 24 octombrie 2022, 11:01
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România arată că numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani.
În județul Mureș, numai în acest an, 13 persoane au fost rănite în urma accidentelor cu trotinete electrice, a declarat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, inspector de poliție Alexandra Petrovici:
În perioada 1 ianuarie și până în prezent s-au produs 13 accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice. Urmare a acestora, 13 persoane au fost rănite ușor. Cinci dintre accidente s-au produs ca urmare a neacordării de prioritate vehiculelor, trei din cauza vitezei neadaptate la condițiile de drum, unul din cauza neasigurării la efectuarea manevrei de schimbare a direcției de mers și patru la alte abateri săvârșite de către conducătorii de trotinete electrice.
Conducătorii de trotinete electrice trebuie să respecte niște reguli de protecție, pe care le încalcă însă frecvent. Mai mult, ei nu au voie să circule pe trotuar, ci doar pe pistele de biciclete sau, acolo unde acestea nu există, pe partea carosabilă.
Revine reprezentantul IPJ Mureș, Alexandra Petrovici:
Pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acestora trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.
La rândul lor, conducătorii de trotinete din Târgu Mureș se plâng că nu au pe unde să se deplaseze, iar conducătorii de autovehicule nu îi respectă în trafic.
În ultimii patru ani, în România s-au produs aproape 200 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice.
Urmare a acestora, 13 persoane şi-au pierdut viaţa, peste 200 de persoane au fost rănite grav şi 12 rănite uşor.
Raluca Creț