12 turbării din Regiunea Centru, reabilitate printr-un proiect finanţat din fonduri norvegiene
Publicat de APETRI MARGARETA, 18 octombrie 2023, 13:06
Proiectul, implementat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane din Miercurea-Ciuc, în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetări în Bioeconomie şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, are un buget de aproape 1 milion de euro.
Directorul Institutului din Miercurea-Ciuc, Szep Robert:
Au fost lucrări de reducere a impactului pășunatului, instalare garduri electrice, eliminarea vegetației invazive, recolonizarea cu specii autohtone specifice, respectiv refacerea nivelului apei în aceste turbării degradate, aducă s-au construit niște microbaraje. De exemplu, de mare valoare este turbăria Luci din Sâncrăieni Harghita unde s-a construiit și un traseu tematic. În Covasna avem turbăria Apalina de înălțime mare și avem o turbărie și în zona Bilbor.
Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, fost ministru al Mediului, spune că municipalitatea vrea să reabiliteze o turbărie din oraş şi să o introducă în circuitul educaţional şi turistic:
Programe de finanțare pentru amenajări sunt, dar cum majoritatea localităților au ca prioritate achiziționarea de terenuri pentru școli, sănătate, drumuri sau rețele de comunicare, ca să poți să pui ca prioritate achizițiile de terenuri pentru proiecte de biodiversitate, nu va fi prea curând posibil. De aceea, e important ca toate programele naționale și europene care privesc biodiversitatea să includă și posibilitatea achiziției de astfel de terenuri de la proprietar.
Proiectul reabilitării celor 12 turbării din Regiunea Centru va fi finalizat în primăvara anului viitor.
Autor: Valeriu Russu