12.000 de mureșeni și 20.000 de saci strânși cu gunoaie, bilanțul campaniei ”Let’s do it”

Publicat de radiomures, 16 septembrie 2018, 13:56
Ieri, cu prilejul Zilei naționale de curățenie, s-a înregistrat cea mai mare mobilizare de forțe din județul Mureș, un record atât în ce privește voluntarii cât și cantitățile de gunoaie strânse.
Coordonatoarea ”Let’s Do It” România pe jud. Mureș, Nicoleta Simion, a precizat că aceste cifre vor crește cu siguranță, în condițiile în care până astăzi nu s-au centralizat toate datele din județ.
Rezultatele arată că s-au mobilizat 11. 210 locuitori ai județului Mureș. Mai sunt grupuri de voluntari care nu au trecut pe la punctele de înregistrare și nu i-am putut lua în evidență. După estimările noastre, ei mai sunt încă aproximativ 5%. A avut loc o mobilizare bună a mureșenilor, municipiul nostru nu-și dezminte renumele nici de data aceasta, de oraș curat și îngrijit. Am distribuit 15.000 de saci în județ, plus că o parte din primării și școli și-au asigurat ei necesarul de saci, deci au fost în jur de 20.000 de saci care s-au colectat.
Recordmenii sunt Tg. Mureșul cu peste 5000 de oameni și Sighișoara, cu peste 1000 de voluntari, iar printre remarcați, Miercurea Nirajului și Cristești, ”codașa” județului fiind primăria Târnăveni, unde în schimb s-au mobilizat școlile, a adăugat Nicoleta Simion.
Directorul Agenției de Protecția Mediului, Dănuț Ștefănescu, a remarcat amploarea acțiunii de ieri, precum și faptul că nu mai există mari grămezi de gunoaie, ca în alți ani, dovadă că lumea începe să aibă o conștiință ecologică tot mai ridicată:
Și anul acesta văd foarte mulți voluntari de la diferite școli și instituții. Cel mai important lucru e ca lumea să știe, decizia este a lor, e o acțiune de voluntariat. Ne așteptăm la mii de voluntari în tot județul. Sperăm să se adune și gunoi deși pot să spun că nu mai este gunoiul din alți ani, nu se mai poate spune că locurile sunt pline de gunoaie, trebuie să îl cauți ca să îl pui în saci. Lumea a devenit mai conștientă, primăriile încearcă să facă salubrizarea locurilor unde lumea se adună la picnicuri, la pescuit.
Organizatorii au subliniat că supriza plăcută a venit de la multe localități rurale mureșene care, prin elevi și tineri mai ales, s-au mobilizat în număr mare să strângă gunoaiele din zona lor.
În următoarele 2-3 zile, firmele de salubritate din județ vor transporta deșeurile strânse la grupurile autorizate de gunoi din județ.
Valeriu Russu